Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 15:06 |

Ajdinović: Problem zagađenja zraka sistemski rješavati (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović danas je govoreći o pitanju zagađenja zraka naveo da inspekcija kontroliše sve privredne subjekte koji su u njenoj nadležnosti, te da su kada je riječ o Kantonu Sarajevo ključni problemi individualna ložišta i emisije štetnih gasova iz automobila.

- Nadležnost Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIZP), odnosno inspekcije za zaštitu okoliša limitirana je na one privredne subjekte koji imaju okolinsku dozvolu izdatu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. U tom smislu najveća je koncentracija privrednih subjekata  u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Kada je riječ o Kantonu Sarajevo imamo 15 do 20 privrednih subjekata koji imaju izdatu okolinsku dozvolu – kazao je Ajdinović. 

Problem aerozagađenja, kako je naglasio,  treba sistemski rješavati, ozbiljnim investicijama i projektima. Jedno od  rješenja bio bi generacijski projket toplovod Kakanj - Sarajevo, kao i subvencioniranje uvođenja plina u domaćinstva.

-Također smatram da bi trebalo pooštriti i kaznenu politiku, jer se pojedinim privrednim subjektima isplati plaćati kazne, koje nisu visoke, te nastavlju opet raditi po starom - poručio je Ajdinović.

Pogledajte http://fena.ba/video/3929

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Qc4t0rYxUEVwi7EJYo24K99WLVETmk8O?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hasanović i Mesihović-Dinarević o zaštiti zdravlja stanovništva izloženog aerozagađenju

Ajdinović: Primarni ciljevi zaštita zdravlja stanovništva i prava potrošača

Ajdinović: Izdato sedam prekršajnih naloga u iznosu od 12.700 KM

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli