Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 14:24 |

Opća bolnica Sarajevo - ISOSI za olakšan pristup pacijenata s invaliditetom

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo dobitnik je akreditacije za uspješnu implementaciju pilot-projekta uvođenja inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI), koji je realiziran u saradnji sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ).

Taj pilot-projekt trajao je dvije godine, a pacijenti s invaliditetom će dobiti olakšan pristup zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

Urađeni su mnogi građevinski i drugi radovi te završena i edukacija osoblja. Postavljene su i informacije na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne pacijente kao i vodilica - taktilne podloge koje pomažu slijepim osobama dolazak do ambulanti.

Osim toga urađena su kupatila za osobe s invaliditetom i ostali potrebni građevinski i drugi radovi.

Da bi se pacijentima s invaliditetom omogućila što kvalitetnija i brža usluga uvedeno je i novo radno mjesto vezano za te standarde „savjetnik za pitanja osoba s invaliditetom u bolnici“.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić ističe da je tokom četvorogodišnjeg mandata nastojao da ta ustanova bude svijetli primjer kako se, uz puno humanosti, dobre volje i određena materijalna sredstva, može učiniti mnogo za pacijente.

Izražava nadu da će i drugi segmenti društva slijediti primjer zdravstvenog sistema koji je, predvođen Općom bolnicom i AKAZ-om, krenuo u promjenu odnosa prema osobama s invaliditetom.

Uručivanja akreditacije Općoj bolnici za implementaciju ISSO standarda za osobe s invaliditetom najavljeno je za utorak, 30. juni, s početkom u 12 sati u zgradi te zdravstvene ustanove, uz uobičajene mjera zaštite zbog aktualne pandemije.

Prim dr. Zlatko Kravić prisustvovat će tom događaju posljednji put u funkciji direktora Opće bolnice, nakon četvorogodišnjeg mandata. Od 1. jula funkciju direktora te zdravstvene ustanove preuzima prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Opća bolnica svakim danom bliža pacijentima

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

Završena vanjska ocjena implementacije Inkluzivnih standarda u Općoj bolnici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel