Kultura     | 02.09.2021. 16:30 |

Promocija knjige Nenada Veličkovića u programu Pozorišnih igara Jajce

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 2.septembra (FENA) - Promocija knjige Nenada Veličkovića “Odigravanje priče. Političko pozorište Dušana Kovačevića” upriličena je u okviru pratećeih Programa Pozorišnih/Kazališnih igara BiH  Jajce u salonu Doma kulture.

 O knjizi će govoriti Marko Misirača i Darko Cvijetić.

Književni kritičar Tihomir Brajović zapisao je u recenziji  Veličkovićeve knjige da se „Odigravanje priče’ pred čitaocem pojavljuje kao dosad najambicioznija i najobuhvatnija monografska studija koja dramskom djelu Dušana Kovačevića posvećuje zasluženu istraživačku energiju i interpretativnu pažnju, ali ujedno i kao najizrazitiji pokušaj kritički angažovane (re)valorizacije koji obelodanjuje najbitnije ideološke kontroverze i estetske kontradikcije u samom središtu ovog izuzetnog opusa.

 Dramarturg Darko Lukić smatra da Veličkovićeva knjiga nije djelo samo o Kovačevićevim tekstovima, nego i o srpskoj kritici s kraja dvadesetog i početka dvadeset i prvog stoljeća, pomalo nervoznoj u postupanju s Kovačevićevim dramama, podozrivoj prema oduševljenju publike i nerijetko pretencioznoj u viđenju vlastita mjesta i uloge u životu Kovačevićeva djela.

-Veličković kroz cijeli rukopis polemizira s kritičarkama i kritičarima koji su pisali o Kovačeviću, a posebno je u tom kontekstu zanimljiva njegova polemika u povodu Kovačevićeva odnosa prema nacionalnom mitu - zapisao je Darko Lukić.

 

.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Koncert Bartolomeja Stankovića u Domu kulture u Jajcu

Predstavljena knjiga 'Život na stiku' Dževdeta Tuzlića

Predavanje i koncert posvećeni bh. kompozitorima 'Bartolomejevo putovanje'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel