Stranačke aktivnosti     | 27.01.2022. 15:58 |

Priopćenje za javnost Gradskog odbora SNSD Mostar

FENA Saopćenje, Foto/ ILUSTRACIJA

Povodom skorašnjeg prijema pripravnika u Vladu HNK-a, a vezano za odnos pomenute Vlade prema srpskoj zajednici u ovome kantonu, Gradski odbor SNSD-a Mostar ističe veliko nezadovoljstvo, te osuđuje kršenje osnovnih prava koja su srpskoj zajednici zagarantovana Ustavom FBiH.

Pored ovoga, analizirajući retrospektivno dešavanja, može se zaključiti da su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizovani. Naime, 2017. godine Vlada je primila ukupno 125 pripravnika od čega je svega pet Srba. Takođe, 2019/20 ukupno je primljeno 150 pripravnika, od čega je samo jedan kandidat bio srpske nacionalnosti. Dodajemo da su ove godine ti brojevi i statistika još poražavajući. Vlada HNK-a u dva kruga 2021/2022 , primila je 168 pripravnika među kojima samo jedan srpske nacionalnosti.

Ovakav rezultat je još porazniji ako u razmatranje uzmemo činjenicu da su Srbi od avgusta 2021. godine i zvanično konstitutivan narod u HNK. Zašto se u HNK nastavlja sa diskriminatorskom politikom prema srpskom narodu, da li je i ovo pravi pokazatelj položaja srpske zajednice u “Građanskoj” BiH.

Bojimo se da je poruka koja je i ovaj put na ovako ružan način poslata ne samo srbima u HNK, nego i čitavoj međunarodnoj zajednici da vlastima HNK i FBiH nisu potrebni, ni dobrodošli pripadnici srpske zajednice pa makar to bili i visokoobrazovani građani. Nažalost nada da se možemo izdići iznad stranačkog, nacionalnog, dičiti se i ponositi i u našem kantonu multinacionalnim i multikulturalnim polako, ako ne i brzo, blijedi i odlazi u nepovrat.

Uprkos svemu navedenom, želimo da vjerujemo da su u pitanju proceduralne greške, te pozivamo odgovorne da razmotre u trećem krugu kanditate i srpske nacionalnosti, te usklade svoje odluke i sa Ustavom BiH i HNK. Vjerujemo da će i kandidati srpske nacionalnost imati priliku da kroz vrijedan rad tokom jedne godine pripravničkog staža steknu određena znanja i iskustva u struci, ali i doprinesu razvoju i prosperitetu svih građana, kantona i države u cjelini.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD Mostar

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GO SNSD-a Mostar

Priopćenje za javnost Gradskog odbora SNSD-a Mostar

Priopćenje za javnost GO SNSD Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu