Bosna i Hercegovina     | 07.02.2022. 12:26 |

Pravosudni djelatnici iz zemalja regiona o standardima oduzimanja nelegalno stečene imovine

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - AIRE Centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) su danas organizovali webinar o standardima i praksi oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom, koji je okupio sudije, tužioce, ali i savjetnike i saradnike u pravosudnim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Time su nastavljene zajedničke aktivnosti na izgradnji kapaciteta pravosuđa u ovoj važnoj temi na putu osiguranja vladavine prava.

Cilj webinara je da se identificiraju međunarodni standardi koji uređuju prošireno oduzimanje, kao i  sličnosti i razlike u načinima kako je ono predviđeno u zakonima i sudskoj praksi jurisdikcija na zapadnom Balkanu.

- Imali smo više od 100 učesnika iz regiona, čime je još jednom potvrđena važnost regionalne saradnje i razmjene iskustava u ovoj oblasti - poručila je Nevena Kostić, koordinatorica aktivnosti iz AIRE Centra.

Učesnici su imali priliku da saznaju više o tematici značaja trajnog oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog djela, identificiranje i trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću,  a zatim se upoznati i sa međunarodnim i domaćim standardima za prošireno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog djela.

- Uvažavajući sve sličnosti, ali i razlike u pravnim propisima, institucionalnim aranžmanima i stepenu razvoja sudske prakse u regionu, uzajamna saradnja policijskih, tužilačkih, sudskih i drugih involviranih organa u ovoj oblasti se mora kontinuirano razvijati. Učinitelji ovih krivičnih djela vrlo dobro regionalno sarađuju, te između ostalog, koriste granice da prikrivaju nezakonito stečenu imovinu u drugim jurisdikcijama - kazao je  Eldan Mujanović, jedan od predavača na današnjem treningu.

Programi obuke koji se realizuju u okviru projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“ provode se uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

- U okviru projektnih aktivnosti planiramo susrete u Prištini, Tirani i Podgorici, kojim ćemo u narednom periodu dodatno osnažiti mrežu praktičara i eksperata u ovoj oblasti. Također, želimo temu približiti javnosti i otvoriti više prostora za razgovor o tome šta možemo učiti jedni od drugih, što ćemo realizovati uskoro kroz novu online platformu posvećenu pitanju oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u regionu. Podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i izuzetna saradnja sa pravosudnim institucijama u svim državama Zapadnog Balkana jasna su poruka da prostora i spremnosti za napredak ima - istaknula je Biljana Braithwaite, programska direktorica AIRE Centra za zapadni Balkan.

Oduzimanje imovinske koristi je prisutno u pravnom naslijeđu regiona još od 1959. godine kao mjera sigurnosti. U Krivičnom zakonu bivše SFRJ iz 1976. je prepoznato kao posebna krivičnopravna mjera.

I danas jurisdikcije regiona dijele slične izazove u ovoj oblasti, zbog čega zajednički treninzi i edukacije otvaraju priliku za razmjenu dobrih praksi i reformskih procesa nužnih za efikasniji odgovor institucija na izazove koje oduzimanje i upravljanje nelegalno stečene imovine donosi.

Predavači na webinaru bili su sudija Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije Radmila Dragičević Dičić, specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore Miloš Šoškić i profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Eldan Mujanović, saopćeno je iz AIRE Centra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novo izdanje 'Pravne hronike' donosi sveobuhvatnu analizu presude 'Kovačević protiv BiH'

Eldan Mujanović predvodio bh. delegaciju na regionalnoj konferenciji o pitanju nelegalne imovine

GP Bijača - Na granici oduzeta roba jer nije bilo dokumentacije o porijeklu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu