Regija     | 16.03.2022. 19:15 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Eldan Mujanović predvodio bh. delegaciju na regionalnoj konferenciji o pitanju nelegalne imovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Centralna tačka susreta regionalnih stručnjaka u aktivnostima oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom danas je bila Tirana, gdje je godišnja konferencija regionalnih eksperata okupila više od 70 profesionalaca iz čitavog regiona.

 

 

 

Sastanak je dio projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje u oduzimanju i upravljanju nelegalno stečenom imovinu“ koji provodi AIRE centar u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

- Danas smo okupili sudije, tužioce i stručnjake sa zapadnog Balkana, kako bismo razgovarali o regionalnoj saradnji u oblasti oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom i alatima za njeno efikasno sprovođenje. Olakšavanje oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u regionu je ključno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Nadalje, efikasno provođenje ovih aktivnosti jača poverenje javnosti u institucije i ključni je aspekt zaštite vladavine prava u regionu - izjavila je Biljana Braithwaite, programska direktorica AIRE centra za zapadni Balkan.

Ujedinjeno Kraljevstvo je još jednom potvrdilo svoju snažnu podršku aktivnostima, stavivši snažan naglasak na ohrabrenje regionalne saradnje.

- Upravljanje i oduzimanje nelegalno stečene imovine ključno je sredstvo u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te omogućava sigurnost i ekonomski prosperitet za građane. Kroz regionalni projekat koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, a realizuje AIRE centar u partnerstvu sa Sekretarijatom RAI-a, podržavamo jačanje regionalne i međunarodne saradnje u cilju razmjene najboljih praksi, praćenja pranja novca i povrata ukradene imovine - kazao je Jason Ivory, otpravnik poslova u Britanskoj ambasadi u Tirani.

Desislava Gotskova, šef Sekretarijata RAI, istakla je važnost konfiskacije i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u borbi protiv organizovanog kriminala.

- Značaj regionalne saradnje je od suštinske važnosti za efikasnu borbu protiv korupcije. Odgovarajući na prioritete svojih država članica, RAI je već niz godina aktivan u ovoj temi, podržavajući nastojanja svojih članica da ojačaju svoje kapacitete za efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom - zaključila je Gotskova.

Događaj je okupio regionalne i britanske eksperte-predavače.

Nacionalni koordinator Projekta za Bosnu i Hercegovinu, profesor Eldan Mujanović, govorio je o stanju u BiH kada je u pitanju oduzimanje i upravljanje nelegalnom imovinom. Pored njega, bosanskohercegovačku delegaciju su činili i sudije Sanela Rondić i Nedim Ćosić, te tužioci Feđa Fejzagić, Zdenko Kovač i Dalibor Vrećo – saopćeno je iz AIRE centra za zapadni Balkan.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Više od 30 hiljada mladih učestvovalo u aktivnostima projekta 'Budućnost za mlade' (VIDEO)

PROACTIVE regionalna konferencija o odnosima s javnošću i komunikacijama od 25. do 27. maja

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli