Bosna i Hercegovina     | 21.02.2022. 13:47 |

Počinje obilježavanje 26. februara - Dana grada Bihaća

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. februara (FENA) - Večerašnjom izložbom "Bihać - od utvrde do grada" počinje obilježavanje 26. februara - Dana grada Bihaća. Predstavljen je i program manifestacije povodom 762 godine postojanja grada na Uni, u kojem su planirane višednevne kulturno - zabavne, edukativne i sportske aktivnosti.

-Potrudili smo se da u šestodnevnom programu manifestacije organiziramo sadržaje za sve, naročito naše mališane. Imamo tri izložbe, dva koncerta, dječiju fotografsku radionicu, dvije pozorišne predstave za djecu i nekoliko sportskih događaja. Sve će to na neki način biti uvertira za svečanu sjednicu i centralno obilježavanje Dana grada u subotu, 26. februara - istakao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

Direktorica Kulturnog centra Bihać Erna Begatović najavila je sadržaje u okviru kulturnog - zabavnog programskog dijela.

-Odmah večeras otvaramo izložbu 'Bihać - od utvrde do grada' u Gradskoj galeriji, dok je Arhiv Unsko-sanskog kantona sutra pripremio izložbu 'Bihaćke zanatlije i trgovci od 1878. do 1941. godine'. Pripremamo i izložbu fotografskih radova djece iz Privremenog prihvatnog centra Borići, jer je Bihać u posljednjih nekoliko godina i njihov dom. Tu su dvije pozorišne predstave za djecu, fotografska radionica i dva sjajna koncerta - dodala je Begatović.

Sportski sadržaji i ovogodišnje manifestacije prvenstveno su organizirani za mlade i talentirane sportiste.

-Počinjemo tradicionalnom gradskom atletskom utrkom za osnovce i srednjoškolce, kao i rekreativce. Zatim u subotu organiziramo malonogometni turnir za talentovane polaznike bihaćkih nogometnih škola, te šahovski turnir sa višegodišnjom tradicijom 'Od kina do benzina', riječi su predsjednika Gradskog sportskog saveza Bihać Saše Smiljanića.

Rođendanska torta će i ove godine zbog zdravstveno - epidemiološke situacije biti podijeljena humanitarnim organizacijama, javnim kuhinjama i ustanovama koje skrbe za djecu bez roditeljskog staranja. Gradonačelnik će organizirati brojne prijeme, pa će njegovi gosti između ostalih biti i mališani iz gradskih vrtića, te bivši načelnici i članovi općinskih/gradskih vijeća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Fejzić: Pripreme za obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici teku prema planu

Obilježen 26. februar - Dana grada Bihaća

Atletska utrka ulicama Bihaća povodom Dana grada

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel