Kultura     | 16.03.2022. 10:44 |

U okviru serijala "O knjigama i piscima zvukom" predstavljena drama "R.U.R."

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Objavljena je 11. epizoda serijala "O knjigama i piscima zvukom" u kojoj je predstavljena drama "R.U.R." najpoznatijeg češkog pisca Karela Čapeka.

Serijal je nastao u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i partneri.

Karel Čapek rođen je 9. januara 1890. godine. Bio je prozaik, dramatičar, scenarist, reditelj, esejist, pisac knjiga za djecu, pjesnik, kritičar, filozof i novinar. Jedan je od najznačajnijih prozaika između dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata pisao je bajke, te se sa svojih jedanaest priča svrstao u osnivače moderne bajke. Ipak, svjetsku slavu je postigao dramom "R.U.R." i upravo ta knjiga objavljena je u okviru projekta "Od jedne pandemije do druge".

R.U.R. je skraćenica za Rossumovi univerzalni roboti. Karel Čapek je u svjetsku književnost, ali i u svakodnevni govor, uveo riječ "robot". Pisao je utopistička djela i nametnuo se kao jedan od tvoraca moderne naučno-fantastične književnosti. Drama je premijerno izvedena 1921. godine.

Glumci su Maja Izetbegović i Amar Selimović, dok su muziku i montažu uradili Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, a koncept i režiju Almir Imširević.

Drama je dostupna na: https://soundcloud.com/user-217858780/bookstan-on-air-o-knjigama-i-piscima-zvukom-karel-capek.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U serijalu 'O knjigama i piscima zvukom' predstavljen roman 'Otok nestalih stabala' Elif Şafak

Objavljena peta epizoda serijala 'O knjigama i piscima zvukom'

Serijal 'Bosna i Hercegovina iz drugog ugla' o ljepotama BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu