Bosna i Hercegovina     | 31.03.2022. 14:10 |

Ombudsmeni BiH-Dijalog s organima vlasti i civilnim društvom treba biti na partnerskom nivou

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31. marta (FENA) - Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine je nezavisna institucija uspostavljena u cilju promoviranja dobre uprave i vladavine prava, zaštite prava i sloboda fizičkih i pravnih osoba kako je garantovano posebno Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima iz dodatka tog ustava, koja će nadgledati aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, sukladno Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine shodno odredbama člana 34. i 35. Zakona svake godine dužni su, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, dostaviti godišnji izvještaj o rezultatima svojih aktivnosti.

Osim toga Ombudsmeni Bosne i Hercegovine imaju nadležnost reagovati u slučaju kad osnovano sumnjaju da način na koji su primijenjeni zakon i međunarodni dokumenti o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, vodi nepravičnim rezultatima.

Temeljem provedenih istraživanja, analize propisa i utvrđenog stanja na terenu sačinjavaju specijalne izvještaje, čije preporuke upućene organima vlasti treba da doprinesu izmjenama zakonodavnog okvira, nadzornih mehanizama i praksi kojima se krše prava i slobode građana.

Zakonodavna tijela države, entiteta i Brčko distrikta BiH i u uslovima pandemije su, u prethodnom periodu, razmatrali godišnje i specijalne izvještaje institucije Ombudsmena, te kroz raspravu i usvojene zaključke određivali se prema dostavljenom materijalu i istovremeno ukazavali na pravce za djelovanje te institucije.

- Tako je, između ostalih, Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH na 17. sjednici, koja je održana 7.3.2022. godine, uz preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, usvojila i Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH. Komisija je, uz taj izvještaj, usvojila zaključak kojim traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana od usvajanja tog izvještaja, započne implementaciju preporuka koje su navedene u Izvještaju. Usvojen je i Specijalni izvještaj o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini, sa preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH - navodi se.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ne raspolažu prisilnim mehanizmima za provođenje svojih preporuka, ali cilj Institucije je svojim izvještajima ukazati na stanje ljudskih prava u oblastima koje su razmatrane a preporukama ukazati na način na koji kršenje prava treba biti otklonjeno odnosno prevenirano.

- Dijalog s organima vlasti i civilnim društvom treba biti zasnovan na partnerskom nivou, u cilju zajedničkog djelovanja, osiguranja dobre uprave i vladavine prava - saopćila je Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ombudsmeni: Osigurati zdravstvenu zaštitu djece za vrijeme štrajka ljekara u KS

Pitanje izbjeglica u fokusu rada Institucije Ombudsmena BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel