Bosna i Hercegovina     | 07.04.2022. 15:08 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Nastavak saradnje Vlade TK I Caritasa na projektima energijske efikasnosti u školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Na sastanku ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anele Ajšić i ministra obrazovanja i nauke Ahmeda Omerović s projekt menadžerom Caritasa Švicarske Fuadom Imamovićem, nakon rezimiranja dosadašnjih aktivnosti na projektima energijske efikasnosti u školama u TK, izneseni su planovi za naredni period.

Navedeno je da bi interesorna saradnja dva kantonalna ministarstva i švicarskog Caritasa u ovoj godini trebala polučiti prelaskom sa kotlova na toplotne pumpe i svim mjerama energijske efikasnosti u nekoliko škola na području TK.

Dogovoreno je da će izbor škola na kojima će biti uređen projekat energijske efikasnosti uslijediti putem resornog ministarstva.

Prema riječima rukovodioca projekta Imamovića, švicarski Caritas ima strateški cilj da radi projekte koji će smanjiti emisije ugljen-dioksida i stakleničkih gasova uvođenjem čistih tehnologija a procjena je da su za to najbolji objekti obrazovne namjene, jer će se dalje prenositi znanja o energijskoj efikasnosti.

U proteklom periodu na taj je način u Gornjoj Maoči zamijenjen trošni azbestni krov, rekonstruisana unutrašnjost, a u područnoj školi Priluk instalirana geotermalna toplotna pumpa.

Među danas prezentovanim budućim projektima je i postavljanje fotonaponskih panela na krovove škola, te ideja o uvođenju novog zanimanja u škole - profilisanog kadra za montažu i planiranje solarnih panela.

Švicarski Caritas posljednjih 15 godina u Bosni i Hercegovini podržava projekte u sektoru energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada KS nastavlja s realizacijom projekta 'Energijska efikasnost u javnim objektima'

Potpisani ugovori u okviru projekta 'Energijska efikasnost u javnim objektima KS'

KS-Rekonstrukcija 15 javnih objekata u cilju poboljšanja energijske efikasnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel