Bosna i Hercegovina     | 11.04.2022. 15:31 |

Drljača i Ribeiro o pitanjima sigurnosti novinara i poboljšanju zakonodavstva u oblasti medija

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača razgovarao je danas s predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro o pitanjima sigurnosti novinara, poboljšanju zakonodavstva u oblasti medija i slobode izražavanja, kao i pristupa informacijama.

Također, teme razgovora bile su i finansijska održivost i nezavisnost javnog emitiranja te inicijative za jačanje slobode medija i slobode govora.

Izražavajući zahvalnost na višegodišnjoj uspješnoj saradnji Vlade Federacije sa OSCE-om Drljača je istaknuo da Vlada FBiH u potpunosti podržava slobodu medija i izražavanja.

- Sloboda medija je osnovni stub demokratije i to je oblast koju trebamo razvijati i jačati u skladu sa evropskim standardima i propisima. Na polju medijskih sloboda uvijek ima prostora za unapređenje i poboljšanje. Naše opredjeljenje je dati punu podršku slobodi rada medija, slobodi izražavanja i većoj dostupnosti informacijama - kazao je Drljača.

Dodao je da Vlada Federacije BiH radi na većoj transparentnosti i otvorenosti prema medijima i javnosti uopće, kazavši da kritika medija ovu instituciju može činiti samo boljom i poboljšati kvalitet njenog rada te je ukazao i na važnost harmonizacije zakonodavsta u BiH.

Predstavnica za slobodu medija OSCE-a Teresa Ribeiro naglasila je važnost dijaloga o slobodi medija i izražavanja u BiH.

- OSCE je vaša organizacija. Vi ste država članica, pa je i iz tog razloga posebno važno da se kontinuirano vodi ovaj dijalog, koji može dovesti do poboljšanja u sferi slobode medija i slobode izražavanja - kazala je Ribeiro.

Ukazala je i na važnost nastavka aktivnosti na poboljšanju i afirmaciji slobode medija i govora, te dodala da će OSCE i dalje biti na raspolaganju za podršku u jačanju ove oblasti u BiH.

Ribeiro boravi u Bosni i Hercegovini od 11. do 13. aprila i tokom posjete sastat će se s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti državnog i entitetskog nivoa, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Drljača: Nastavak projekata socijalizacije i inkluzije osoba sa invaliditetom

Predstavnički dom FBiH o zakonskim rješenjima za pet ustanova socijalne zaštite

Tegeltija i Ribeiro razgovarali o važnosti medijskih sloboda

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu