Najave     | 14.04.2022. 11:14 |

Izložba fotografija '15. april - Dan Armije RBiH' u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Izložba fotografija „15. april - Dan Armije RBiH“, koju JU Muzej „Alija Izetbegović“ realizira u saradnji sa JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Fondacijom Alija Izetbegović i Općinom Novi Grad Sarajevo, bit će otvorena 15. aprila u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Iz JU Muzej „Alija Izetbegović“  navode da izložba fotografija „15. april – Dan Armije Republike BiH“ predstavlja hronološki razvoj jedne časne Armije, čiji je zadatak bio da brani temelje i principe na kojima je počivala nezavisna, suverena i multietnična Republika Bosna i Hercegovina.

Prvi put u sklopu mobilne izložbe bit će predstavljena autentična beretka predsjednika Alije Izetbegovića, koju je s ponosom nosio prilikom međunarodnih susreta, te njegove epolete kao simbole civilnog Vrhovnog komandanta Armije RBiH.

- Fotografije koje će biti dostupne posjetiocima, dolaze iz bogatog fundusa JU Muzeja „Alija Izetbegović“ i JU Fond Memorijala KS, i nastale su tokom najkritičnijih godina po opstanak naše države. Fotografije daju autentičan uvid u stanje vojnika i starješina Armije RBiH na raznim frontovima i protiv agresora koja su napadali ideju Bosne i Hercegovine kao ideju gdje ljudi različitih vjerskih i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno - navode iz Muzeja „Alija Izetbegović“.  

Dodaju da izložba predstavlja i devet dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata dodijeljenih ukazom Predsjedništva Republike. Svi dobitnici ovog ratnog priznanja odlikovani su posthumno, a također su i dobitnici ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” koje je u vojnim dokumentima definisano kao najviše ratno priznanje. Ovim priznanjem odlikovani su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Izložba će biti dostupna za sve posjetioce do 22. aprila 2022. godine. Ulaz za posjetioce je besplatan.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izložba fotografija '15. april - Dan Armije RBiH' u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo

Održana manifestacija 'Mladi ljiljani' povodom Dana nezavisnosti BiH

Manifestacija 'Mladi ljiljani' u Muzeju 'Alija Izetbegović'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu