Bosna i Hercegovina     | 29.06.2022. 13:49 |

Izdvojeno 570.000 KM za sanaciju klizišta i opremanje službi Civilne zaštite u općini Vogošća

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali su danas sporazum u svrhu sanacije klizišta na lokalitetu Maunaga Kulo i Svrake IV uz korito rijeke Ljubine.

 

Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba civilne zaštite KS Enver Hadžiahmetović, saopćeno je iz Vlade KS.

- U dogovoru s našim stručnim kadrovima u Zavodu za izgradnju, krenuli smo u realizaciju ovog projekta. Za izvođenje radova na sanaciji ovih aktivnih klizišta osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 570.000 KM. Od toga je 234.600 KM izdvojio Zavod, 225.400 KM je izdvojila Uprava, a 110.000 KM je osigurala Općina Vogošća - navela je direktorica Barlov.

Direktor Brkanić naveo je ovom prilikom da će Kantonalna uprava civilne zaštite izdvojiti i dodatna sredstva za opremanje službi zaštite i spašavanja Općine Vogošća.

- Pored ovog Sporazuma, s općinskim načelnikom danas smo potpisali i sporazum o dodjeli 173.000 KM, koje će biti utrošene za nabavku vozila s pumpom visokog pritiska, kao i neophodnu opremu za rad Operativnog centara CZ Općine Vogošća - naveo je Brkanić.

Ministar Hadžihametović je kazao da je ovo dobar primjer saradnje s lokalnim zajednicama, kao i da su odluke o izdvajanju sredstava za navedne projekte prethodno razmatrane i donesene u okviru Štaba civilne zaštite KS.

Načelnik Smajić je ovom prilikom zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su kantonalni Zavod i Uprava, te resorna ministarstva pružali u realizaciji projekata sanacije klizišta i uređenja riječnih korita na području Općine Vogošća, kao i naporima koji se ulažu na smanjenju rizika koje sa sobom nose poplave i aktivna klizišta. Kazao je da Općina aktivno radi na osiguranju dodatnih sredstava za ove projekte i u saradnji s drugim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hulusić-Sastanak s predstavnicima Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS

Hulusić razgovarao s premijerom Zoljem: Realizacija infrastrukturnih projekata

Langof: Glavni uzrok pojave klizišta nelegalna gradnja

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'