Kultura     | 08.07.2022. 12:52 |

Hozan: Naš zadatak je da Festival još više, snažnije podržavamo

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Nermina Omerbegović

JAJCE, 8. jula (FENA) – Pozorišne igre Bosne i Hercegovine najstarija su smotra bosanskohercegovačkih pozorišta. Osnovane su prije 51 godinu, a održane su 41. put.

Iako je riječ o manifestaciji koja je državna, jedinu istinsku pomoć godinama organizatori Igara imaju od Općine Jajce.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan govoreći o toj problematici kaže da su Pozorišne igre jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Jajcu, pa i šire.

Hozan ističe da bi u Općini Jajce voljeli kad bi i viši novoi vlasti držali više do ovog festivala.

- Smatramo da Festival to zaslužje. I to ne samo kad govorimo o finansijskoj podršci, nego i o prisustvu Festivalu. Naši ministri kulture trebali bi prisustvivati otvaranju, zatvaranju Festivala. S druge strane mi je drago ako se može reći da Općina drži do Igara. I zaista drži. To će tako ostati i u budućnosti bez obzira kako i koliko drugi nivoi vlasti budu podržavali. Mi ćemo sasvim sigurno smoći snage da održimo Festival na nivou koji zaslužuje. Sasvim sigurno da ćemo se u nekom periodu potruditi da to bude i na višem nivou - kazao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Ističe da je riječ ne o festivalu lokalnog karaktera nego bosanskohercegovačkom. Ipak, i pored toga Općina Jajce nema mogućnosti i ne može animirati druge nivoe vlasti da više sudjeluju u podršci Pozorišnom igrama Bosne i Hercegovine.

- To je stvar dobro volje svakog od ministara. Sjećamo se nekih ranijih ministara koji su jako podržavali i obavezno dolazili u Jajce, a mogli bismo govoriti i o nekima koji nisu nikada dolazili u Jajce i daju neku vrlo skromnu ili nikakvu podršku - kazao je Hozan.

On je također istaknuo da bez obzira na sve Festival traje i traje.

- Nadam se da ćemo mi moći i smoći snage da u nekom narednom periodu Festival još više, još snažnije podržavamo  i da on bude još bogatiji na svaki mogući način. To je sad zadatak i nas u lokalnoj zajednici, to je i zadatak Uprave našeg Doma kulture. Naravno, nama je drago što imamo podršku pozorišnih kuća - podvukao je Hozan.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

'Hedda Gabler' Narodnog pozorišta Sarajevo zatvara Takmičarski pogram Pozorišnih igara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu