Stranačke aktivnosti     | 21.07.2022. 16:01 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost DF-a Mostar

FENA Saopćenje, Foto/ DF

DEMOKRATIJA ZA REZERVAT

Na osnovu medijskih natpisa formula izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH računa se na način da se u obzir uzimaju svi pripadnici jednog naroda u Federaciji. Naprimjer, ako broj Bošnjaka u jednom kantonu ne čini više od 3% pripadnika tog naroda, koji žive na prostoru Federacije BiH, onda takav kanton ne može delegirati ni jednog Bošnjaka.

Ustav Federacije BiH jasno definira da svaki kanton imenuje po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina, ako je takav izabran u kantonalne skupštine. Ovim prijedlogom krši se Ustav Federacije BiH.

Po ovome, Posavski, Bosansko-podrinjski i Zapadnohercegovački kantoni ne bi mogli delegirati Srbe u Dom naroda Federacije BiH. Unsko-sanski i Bosansko-podrinjski kanton ne bi delegirali Hrvate u Dom naroda Federacije BiH. Posavski, Bosansko-podrinjski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 ne bi mogli delegirati Bošnjake. Bosansko-podrinjski kanton ne bi imenovao ni jednog srpskog, hrvatskog i bošnjačkog delegata u Dom naroda Federacije BiH, što bi predstavljalo direktno kršenje Ustava Federacije BiH. Klub Bošnjaka i hrvatski klub u Domu naroda Federacije BiH direktno biraju bošnjački i hrvatski klub u Domu naroda BiH, što predstavlja dodatnu diskriminaciju građana iz spornih kantona.

Ovakvo nametanje u suprotnosti je sa stavovima Venecijanske komisije, presudama Europskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH, koji je po ovom pitanju decidno iznio svoj stav.

Sud nedvojbeno smatra da svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se zbog toga sva politička prava, koja se temelje na pripadnosti nekom od naroda, ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije. Upravo to je ono što HDZ hoće. Klub Hrvata u Domu naroda Federacije BiH bio bi, po nametnutim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutna većina. Isto se odnosi i na Klub Bošnjaka. Srbi i ostali, kao i prisilno zaboravljani i silom gurnuti u stranu građani, su tu opet samo politički folklor i materijal za potkusurivanje.

Ovo je u suprotnosti i sa vlastitim stavom samog OHR-a iz 2018. godine po kojem Dom naroda nema samo ulogu da predstavlja konstiutivne narode već i svaki kanton posebno.

Ukoliko je već temeljna svrha postojanja federalnog Doma naroda sprječavanje kolektivne neravnopravnosti i diskriminacije po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači ili barem isti glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina?

Sve skupa je u direktnoj suprotnosti čak i sa nakaradnim načelom konstitutivnosti. Po ovome brojnost naroda odlučuje o njegovoj zastupljenosti u vlasti.

Prava kolektiviteta, ako su ugrožena, ne mogu biti ugrožena tamo gdje je taj kolektivitet apsolutna većina, već upravo suprotno. Upravo onima koji su manjina treba omogućiti da se bore za jednako konzumiranje prava. Glas ugroženih se mora čuti i omogućiti upravo tamo gdje su i ugroženi kao manjina.

Ili je možda iznad svega i važnije od svega biti konstitutivan na demografskim inžinjeringom kreiranoj teritoriji? Kad si konstitutivan i na svojoj teritoriji, valjda više nisi gladan... kad si konstitutivan i na svojoj teritoriji, odjednom benzin i nije toliko skup, a Čovićevi i Jelkini zetovi i sinovi i ne troše baš previše našeg novca... Naši su zaboga, iz našeg kolektiviteta i sa našeg teritorija... Od zastava se ne živi. Ne možete živjeti od mamurluka četrdesetih i mahmurluka devedesetih.

Povijest BiH je ipak nešto malo više od običnog popisa zločina. Tragično je što je dobar dio onih, koji oktobrom gromoglasno šute, spreman plesati po notama vlastitih predatora pa makar to trajalo do utihnuća. Oni nastavljaju da žive iz čiste kurtoazije, a sve bi dali da i sada smiju ostaviti ključ od stana ispod otirača i da cijeli komšiluk zna...

Ljudi, dobili smo ulaznice za prvi red na hijenafestu. Zavalite se u istrošene naslonjače i gledajte predstavu. Uloge ovima koji imaju monopol na laž Schmidt je odavno podijelio.

Šta li sve jedno rušenje Partizanskog simbolizira?!

Od kada je ''izbio'' mir, čim nestane argumenata srušimo nešto. Simbolično. Radi uroka. Previše je onih predoziranih nacionalizmom koji se oduševljeno, na svaki mig lidera, propinju na stražnje noge, pišu bljutave komentare po društvenim mrežama i time nekažnjeno glasuju za rat.

Gdje, u ovoj priči, svrstati kreatora najnovije ideje raspada BiH?

Nametnuti zakon, koji predstavlja prosti spisak želja proruskog HDZ-a, osim što će njegovoj njemačkoj energetskoj krizi pomoći pri dodvoravanju Putinu, evidentno je, kao i Berlinski kongres, nešto nalik vrhu ledenog brijega koji ispod površine od očiju javnosti krije bilateralne i multilateralne nagodbe, usuglašavanja i uzajamne ustupke. Umjesto uklanjanja etničkog izbornog inžinjeringa, kojim se HDZ-u osiguravaju birači koje oni žele, a ne kako bi se građanima osigurali političari koje oni žele, opet nam se iz Berlina nameće konstitutivna demokracija. To nije demokracija.

Šta znači biti konstitutivan? Znači li to onda da je netko drugi manje konstitutivan ili nije nikako konstitutivan, poglavito ako nije na svom teritoriju pa samim tim ni nema nikakva prava? Šta znači i ako si konstitutivan, a drznuo si se da živiš gdje su tvoji živjeli stoljećima, a ne tamo gdje ti je humanim preseljenjem određeno?

Građani ispadaju manjina u svojoj državi, a odluke sudova ćemo dogovarati.

Kolektiviteti? Izvana nam nameću kolektivitete. Ja želim da imam svoja prava kao pojedinac, dakle kao građanin. Moje je pravo i da odlučim kojem ću kolektivitetu pripadati. Kolektivitetu nacije, vjere, struke.... Sva grupna prava neka se štite određenim načinima, ali ne možete državu uređivati i organizirati tjerajući silom pojedinca u neki od kolektiviteta. Odnosno, možete, ali to onda nije demokracija! To onda ima svoje već poznato ime. Neću da se kupam u javnom kupatilu sa svima. Imam pravo na svoje kućno kupatilo.

Krvavo ste srušili Jugoslaviju, uveli nam demokraciju i sad nam, kao vrhunsko dostignuće te demokracije, nudite nejednaku vrijednost glasa. Pa zašto ste je pobogu rušili? To ste mogli imati i tamo.

 

 

 

Zoran Mikulić

DF MOSTAR

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Saopćenje Gradskog odbora DF Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu