Bosna i Hercegovina     | 23.07.2022. 11:34 |

Uprava za šumarstvo - Vodimo računa o svojim aktivnostima, šumski požari mogu imati nesagledive posljedice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo apeluje na građane, posebno na izletnike i vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi uzrokovali požare koji mogu imati nesagledive posljedice.  

U sezoni čišćenja livada od korova posebno treba voditi računa da nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada ne dođe do požara, jer štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive.

- Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće su štete koje nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema, a nekontrolisanim paljenjem otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno je veća - upozoravaju iz Uprave za šumarstvo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Poručuju da je pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te mole građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, Kantonalno javno preduzeće „Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uprave za šumarstvo KS - Kazne za loženje vatre u šumama do 1.500 KM

Uprava za šumarstvo KS - Oprez pri paljenju korova na imanjima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu