Bosna i Hercegovina     | 24.10.2022. 16:30 |

Fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj dodijelit će 320 stipendija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) sutra, 25. oktobra, dodijelit će 320 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

Podjela će biti održana u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu  a predviđeno je i prisustvo reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, prenosi MINA.

Stipendije i pomoć će biti dodijeljenji studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

Rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija - stipenditora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Svima njima se iskreno zahvaljujemo na učešću i stalnoj konstantnoj podršci ovog humanitarnog projekta, kroz koji pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i Sandžaku , poručili su iz IZBNJ.

Inicijativa za osnivanje Humantiranog fonda Gazi Husrev-beg pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj je postojala prije njegovog osnivanja, ali tek na sjednici užeg Savjeta glavnog imama za Njemačku u gradu Heilbronnu 23. oktobra 2000. godine dolazi do njegovog osnivanja.

Cilj osnivanja ovog fonda bio je uvezivanje postojećih humanitarnih akcija kroz džemate, a kako bi se organizirano i na jedinstven način pomagalo onima koji su im se obraćali za pomoć: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, kao i džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali pomoć ovog fonda i koji su im se obraćali i kojim je pomognuto u skladu sa raspoloživim mogućnostima, akcija "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku" ima dvadesetjednogodišnji kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata, te je na kraju postala i akcija po kojoj je Fond "Gazi Husrev-beg" postao prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u BiH i Sandžaku.

Prošle godine podijeljeno je 14 stipendija, a do sada je ukupno obrađeno 6.492 molbi .

Sa sutrašnjom podjelom bit će podjeljeno 3.550 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, što je jednako sumi od 1.755.000 eura, saopćeno je.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Iz Fonda Gazi Husrev-beg za 270 stipendija 135.000 eura

Fond Gazi Husrev-beg pri IZ Bošnjaka u Njemačkoj dodijelio 220 stipendija

Fond Gazi Husrev–beg dodjeljuje 220 stipendija učenicima i studentima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu