Bosna i Hercegovina     | 20.06.2023. 14:55 |

Helez i Banožić o saradnji ministarstava odbrane BiH i Hrvatske

FENA Saopćenje, Foto/ MOBiH

ZAGREB, 20. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez, u okviru zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, danas u Zagrebu imao je odvojeni sastanak s hrvatskim ministrom odbrane Marijom Banožićem.

Banožić je obavijestio Heleza da je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske spremno pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane R. Hrvatske i Vrhovne komande NATO-a za Evropu, s ciljem uspostavljanja razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru.

Tokom 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH je dalo saglasnost nadležnoj Vrhovnoj komandi NATO-a za Evropu (SHAPE), ali je pandemija zaustavila tu aktivnost.

Helez i Banožić su izrazili zadovoljstvo što je prošle sedmice u Sarajevu potpisan Bilateralni sporazum o saradnji MOBiH i MORH za 2023. godinu, s akcentom na školovanju kadeta, podoficira i oficira iz Oružanih snaga BiH na Akademiji u Republici Hrvatskoj.

Ministri su posebno razmatrali saradnju dvaju ministarstva na planu djelovanja u situacijama gašenja požara tokom ljetne sezone. U tom kontekstu, ministri su dogovorili da se pripremi sporazum o obuci pilota iz oružanih snaga BiH i Republike Hrvatske na postupcima gašenja požara u kojima se koriste helikopteri UH1 i UH2, a koje u svom sastavu imaju i Oružane snage BiH i Oružane snage Hrvatske.

Dodatnom obukom na višenamjenskim helikopterima UH2, Oružane snage BiH bi bile spreme da sa najsavremenijom dodatnom opremom na helikopteru UH2 samostalno gase požare u Bosni i Hercegovini, bez traženja pomoći zemalja iz okruženja.

Tokom sastanka izraženo je i očekivanje da će krajem septembra ove godine, Banožić posjetiti Ministarstvo odbrane BiH, što će biti dodatni podsticaj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH - Radost Kurban-bajrama provesti i podijeliti sa svojim najbližima

MO BiH raspisuje natječaje za školovanja na vojnim akademijama partnerskih zemalja

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić posjetio lokacije OS BiH u Bileći i Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu