Sport     | 25.10.2019. 13:06 |

Završen japanski program tjelesnog obrazovanja (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 25. oktobra (FENA) - Prezentacijom brošure o održanim aktivnostima u petak je u Mostaru obilježeno okončanje trogodišnjeg projekta "Izgradnja povjerenja putem tjelesnog odgoja u BiH", koji su proveli Sportski savez Grada Mostara i Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA).

Koordinatorica projekta Tsuji Yasuko naglasila je kako je tokom implementacije projekta uspješno realizovano preko trideset sportsko-obrazovnih aktivnosti, posebno istakavši UNDOKAI takmičenje za učenike nižih razreda osnovnih škola i djecu i mlade s posebnim potrebama te najavila kako će navedeni projekt biti produžen i narednu godinu dana.

- Zahvaljujući različitim projektnim aktivnostima imala sam priliku da upoznam veliki broj ljudi iz raznih društvenih grupe, od djece do osoba treće životne dobi i smatram da su osmjesi na njihovim licima dok su uživali u aktivnostima zapravo najvrjedniji rezultat koji smo postigli - ocijenila je Yasuko.

Njenom trogodišnjem radu i boravku u Mostaru je, kako je kazala, došao kraj i ona se uskoro vraća u Japan, ali projekt će biti i dalje nastavljen.

- U okviru produženja projekta u trajanju od godinu dana JICA, zajedno u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, planira održavanje stručnih obuka za nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja svih osnovnih škola Grada Mostara, a sve u cilju daljeg unapređenja nastave za taj predmet – pojasnila je Yasuko.

Navela je kako se iskreno raduju nastavku saradnje te nadaju još većem uspjehu u budućnosti.

Zamjenik predstavnika JICA Kancelarije za Balkan Takaši Hibino izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom te napomenuo kako bi se u nastavku projekta broj pilot škola u Mostaru koje ga implementiraju trebao povećati s pet na dvadeset četiri i da očekuju kako će implementacija zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za tjelesni i zdravstveni odgoj pokazati dobre rezultate.

 Po riječima višeg sportskog menadžera Sportskog saveza Grada Mostara Dženana Šute, u dosadašnjem periodu realizirana su 33 projekta u kojima je učestvovalo oko 5.000 učesnika, od djece iz predškolskih ustanova do građana treće životne dobi.

- Ostavljen nam je jedan veliki zadatak kada je u pitanju kontinuitet, ali i broj aktivnosti, ipak, nadamo se da ćemo sa izgrađenim kapacitetima odgovoriti zadatku koji je JICA pred nas postavila i da ćemo nastaviti sve ove aktivnosti, zadržati kvalitetu, a možda i neke stvari unaprijediti – poručio je Šuta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3569      

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AAT8Br2q3EHDT3ShY4OfqOpsYVmwCtRW?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bešlić: JICA pomogla razvoju i poboljšanju mostarskog sporta

Ministar Šteta: Uskoro razrada smjernica strategije javnog prijevoza u KS

Osnovne škole u HNŽ-u dobile lutke za reanimaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu