Bosna i Hercegovina     | 31.03.2022. 09:30 |

Peru: Cilj je da AA bude među najvećim novinskim agencijama na međunarodnoj sceni

FENA Hana Imamović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Anadolu Agency (AA) proslavila je desetu godišnjicu od kako je u Sarajevu otvorila BHS servis, a zamjenik generalnog direktora odgovoran za administrativne i finansijske poslove u toj agenciji Oğuz Enis Peru kazao je u razgovoru za Fenu da je prvi njihov korak u inostranstvu bio otvaranje ureda u Bosni i Hercegovini.

- Želimo u narednoj fazi raditi na uspostavi strukture engleskog servisa AA koji će okupljati servise na stranim jezicima i biti iskorak u širenju naše globalne mreže u cijelom svijetu - dodao je.

Uspjehe koje su postigli u oblasti foto i video servisa namjeravaju dostići i sa servisima na stranim jezicima i cilj im je, kaže Peru, da budu među najvećim novinskim agencijama na međunarodnoj sceni.

- Mi u AA brinemo da sve naše vijesti odlikuju nepristrasnost, brzinu i tačnost. Na tom polju činimo dosta toga u saradnji s drugim agencijama. Za nas je to tema od ključnog značaja i brinemo da sve naše objavljene vijesti budu u skladu s tim prioritetima. Cilj nam je da na taj način širimo vijesti u svijetu i provodimo aktivnosti u tom smislu - kazao je.

Naglasio je da AA pridaje veliki značaj udruživanju s drugim novinskim agencijama jer je razmjena informacija nužna i važna stvar, a razmjenom informacija sa svim agencijama ustvari dostavljaju svijetu tačne i pouzdane informacije.

- U tom kontekstu AA je članica brojnih asocijacija novinskih agencija kao što su EANA i slične organizacije u drugim dijelovima svijeta - podvukao je Peru.

Kaže da se trenutno u svijetu toliko toga dešava i jasno je vidljivo da se uz postojanje društvenih medija, pored protoka tačnih informacija, u ozbiljnom obimu brzo šire i dezinformacije i lažne vijesti.

- U tom kontekstu smatramo da agencijsko novinarstvo treba biti u prvom planu i da ga je neophodno još više razvijati, a AA će i u narednom periodu voditi računa o tri pravca, a to su očuvanje okoliša, potvrdnost informacija (fact check) i suzbijanje diskriminacije - poručio je.

U narednom periodu provodit će aktivnosti kojima će isticati važnost tačnih informacija i u tom smislu formirat će tim koji će brinuti o tome.

- Radit ćemo na temi pravilnog potvrđivanja tačnosti informacija zarad distribuiranja pouzdanih i suzbijanja lažnih vijesti - zaključio je zamjenik generalnog direktora odgovoran za administrativne i finansijske poslove AA Oğuz Enis Peru u razgovoru za Fenu.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uništena većina od 325 lokaliteta historijskog i kulturnog naslijeđa u Pojasu Gaze

Begija Smajić na sjednici NS RS s bijelom trakom

BHS servis agencije Anadolija svečano obilježio desetu godišnjicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru