Bosna i Hercegovina     | 31.05.2022. 20:47 |

Begija Smajić na sjednici NS RS s bijelom trakom

FENA Saopćenje, Foto/ Foto/Anadolu Agency

BANJA LUKA, 31. maja (FENA) - Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u entitetskoj Narodnoj skupštini Republika Srpska Begija Smajić je na sjednici  simboličnim stavljanjem bijele trake odala počast ubijenim prijedorčanima.

Na taj način je podsjetila na 31.maj 1992. godine kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke.

Smajić je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazala, da bi najradije zbog tuge koju danas osjeća šutjela, ali, kako je rekla, ne da mi Velid Softić da šutim.

- On nije bio ni progovorio kad su ga ubili, imao je samo tri mjeseca. Ne daju mi ni ostalih 101 ubijeno dijete Prijedora nesrpske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, ne smijem da šutim ni zbog 266 ubijenih žena i djevojčica - kazala je Smajić.

Osvrnula se i na sramnu odluku načelnika Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanovića, kojom je zabranjena mirna šetnja povodom Dana bijelih traka u ovom bh. gradu.

- Svjedoci smo pokušaja onemogućavanja na dostojanstven način obilježavanja Dana bijelih traka, što nas ne čudi. Smatram da svako na sebi svojstven način treba da sudjeluje u očuvanju kulture sjećanja Dana bijelih traka. Moj način obilježavanja Dana bijelih traka je da je danas nosim na sjednici NS RS - poručila je Smajić.

Zastupnica Begija Smajić je hrabrim činom pokazala da ima suosjećajnost i odgovornost za zločine u Prijedoru, te da ljude poput nje, ma koliko neki htjeli, u borbi za istinu i pravdu, neće ušutjeti.

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježen je danas različitim aktivnostima u BiH, javlja AA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uništena većina od 325 lokaliteta historijskog i kulturnog naslijeđa u Pojasu Gaze

Peru: Cilj je da AA bude među najvećim novinskim agencijama na međunarodnoj sceni

BHS servis agencije Anadolija svečano obilježio desetu godišnjicu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu