Bosna i Hercegovina     | 14.10.2022. 15:18 |

Ombudsmeni za ljudska prava pozivali institucije da jačaju položaj slijepih i slabovidnih lica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava svakog 15. oktobra, ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ pozivali su nadležne institucije da jačaju položaj slijepih i slabovidnih lica, putem kontinuiranog poduzimanja mjera u cilju njihovog uključivanja u obrazovni sistem, ali i putem osiguranja adekvatne profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja slijepih i slabodvidnih lica.

Ombudsmeni podsjećaju da je Bosna i Hercegovina, ratifikovanjem UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom preuzela, između ostalih, i obavezu osiguranja društva jednakih vrijednosti za osobe sa invaliditetom.

Slijepe i slabovidne osobe susreću se sa nizom problema u svakodnevnom funkcionisanju i ostvarivanju prava. Najizraženiji problem za slijepe i slabovidne osobe svakako predstavlja pitanje pristupačnosti.  Pristupačnost radnog okruženja, medija, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih ustanova i drugih javnih ustanova je preduslov za ostvarivanje ljudskih prava. Ukoliko ovaj uslov nije ispunjen, slijepe i slabovidne osobe ne mogu biti jednakopravni članovi društva. S druge strane, informiranost slijepih i slabovidnih lica i u tom smislu osiguranje adekvatnih pomagala koja će im omogućiti uključivanje u društvo, predstavlja obavezu nadležnih institucija.

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja i rada Saveza slijepih Republike Srpske, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine dobili su zahvalnicu za izuzetan doprinos i iskazanu podršku realizaciji programskih ciljeva i razvoju djelatnosti Saveza slijepih RS, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Predstavljanje Kompleta za opismenjavanje djece oštećenog vida

Ombudsmeni pozvali na dosljednu primjenu zakonskih propisa

U Bugojnu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu