Svijet     | 14.12.2022. 17:27 |

Gruzijski predsjednik Sakašvili proglasio novi štrajk glađu, a zatim ga otkazao

FENA Internet

TBILISI, 14. decembra (FENA) - Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili u zatvoru je proglasio novi štrajk glađu, a zatim ga je prekinuo u roku od nekoliko sati u srijedu jer se suočio s daljnjim odlaganjem mogućnosti za liječenje u inostranstvu.

Sakašvili, koji je predvodio Gruziju od 2004. do 2013. godine, služi šestogodišnju kaznu zbog zloupotrebe položaja, optužbe za koju on i njegove pristalice kažu da je politički motivisana.

Njegov medicinski tim navodi da mu se zdravlje značajno pogoršalo otkako je prošle godine otišao u zatvor, gdje je više puta štrajkovao glađu. On se liječi u klinici u Tbilisiju, ali advokati su podnijeli zahtjev za uslovnu kaznu kako bi mogao biti prebačen u inostranstvo.

Sud u Tbilisiju je u srijedu saslušao uvodne riječi tužilaca prije nego što je odgođen do 22. decembra, u drugom sedmičnom odgađanju postupka.

Sakašvili je rekao da će obnoviti štrajk glađu u znak protesta što mu nije dozvoljeno da se pojavi na sudu putem video veze. Međutim, u izjavi nekoliko sati kasnije rekao je da je štrajk otkazao nakon što su ga na to pozvali članovi Evropskog parlamenta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gruzija odobrila Saakašvilliju prebacivanje iz zatvora u privatnu kliniku

Hiljade građana okupilo se na ulicama Tbilisija u znak podrške Sakašviliju

Sakašvili tvrdi da se vratio u Gruziju, vlasti negiraju

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'