Regija     | 02.06.2023. 10:15 |

Borrell zatražio raspisivanje novih izbora u općinama na sjeveru Kosova

FENA Internet, Foto/ Twitter

KIŠINJEV, 2. lipnja (FENA) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell zatražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u općinama na sjeveru Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom.


Borrell je na Twitteru napisao da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani (tijekom summita Europske političke zajednice održanog u Moldaviji) razgovarao o "opasnoj situaciji na sjeveru Kosova".

On je u objavi naveo da je imao zajednički sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholz, ali i da je imao odvojene sastanke s Vučićem i Osmani.

"Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, osiguranje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU", napisao je Borrell.

"Ako se to ne uradi bit će ozbiljnih posljedica za naše odnose", dodao je on u objavi poslije sastanka s predsjednicima Srbije i Kosova na margini skupa Europske političke zajednice u Moldaviji.

Macron je izjavio u petak večer u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelirali na Srbiju i Kosovo da što prije budu organizirani novi lokalni izbori u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima sudjeluju predstavnici Srba, prenose mediji u regiji.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom