Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 18:07 |

MIP: Neprisustvo ministarskoj konferenciji u Banjoj Luci je znak nepoštovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost svim učesnicima Međunarodne ministarske konferencije koja je uspješno realizovana u Banja Luci 23. februara, kao i institucijama i organima na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koje su dale doprinos organizaciji konferencije.

Odluke ministra za Evropu i spoljne poslove Republike Albanije Ditmira Bušatija i zamjenika premijera Republike Makedonije za evropske poslove Bujara Osmanija da ne prisustvuju konferenciji iz razloga što poziv nije upućen i predstavnicima Kosova predstavljaju izraz nepoštovanja institucija u Bosni i Hercegovini i njihovih odluka, te nisu doprinijele razvoju dobrih regionalnih odnosa, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Kako je saopćeno, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine ostaje posvećeno još snažnijem povezivanju u regionu i neće uzvratiti kontra mjerama, te će sa zadovoljstvom 16. marta  prvi put biti domaćin sastanka ministara inostranih poslova učesnika procesa eurointegracija sa prostora zapadnog Balkana.

Organizacija ovog događaja u Bosni i Hercegovini, za koji je prisustvo zvanično potvrđeno od strane svih šest učesnika, pokazuje da je i stav Delegacije EU u BiH da pozove ambasadore zemalja članica EU na bojkot konferencije u Banja Luci zbog neučešća Kosova bio nepotreban, jer je BiH pouzdan partner u svim uspostavljenim regionalnim formatima.

Međutim, Ministarstvo inostranih poslova BiH, kao jedini organizator konferencije u Banja  Luci, nije imalo zakonskog osnova da uputi poziv predstavniku Kosova, kojeg institucije BiH nisu priznale, te zbog toga izražava posebnu zahvalnost za razumijevanje ovog stava mađarskom ministru inostranih poslova i trgovine Peteru Sijartu, kao specijalnom gostu, te ambasadorki Republike Bugarske, zemlje koja predsjedava Savjetom EU, Avgustini Tzvetkovoj, koja je zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i ministrom inostranih poslova Igorom Crnatkom zvanično otvorila konferenciju, navodi se u saopćenju.

Povodom konferencije u Banja Luci, ministar Crnadak uputit će pismo zahvale ministru inostranih poslova i trgovine Mađarske Peteru Sijartu, ministarki za evropske integracije Republike Srbije Jadranki Joksimović, izvjestiocu Evropskog parlamenta za BiH Kristijanu Dan Predi, generalnoj direktorki za pristupanje EU Jeleni Burzan iz ministarstva evropskih poslova Crne Gore kao i vladama zemalja čiji su ambasadori učestvovali na konferenciji u Banja Luci.

 

 

 

                                                                                         

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu