Svijet     | 27.02.2018. 18:08 |

Vijeće EU jednoglasno podržava Barniera

FENA Internet

BRUXELLES, 27. februara (FENA) -Vijeće Evropske unije danas je izrazilo jednoglasnu i čvrstu podršku šefu pregovaračkog tima EU za Brexit, Michelu Barnieru - izjavila je zamjenica bugarskog premijera i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva nakon sastanka Vijeća za opća pitanja EU u utorak u Sofiji.

Kazala je na konferenciji za novinare da je Vijeće ponovo iskazalo jedinstvo. Zaharieva je naglasila da će Evropsko vijeće narednog mjeseca podržati smjernice za pregovore s Londonom o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Barnier je izjavio da je zabrinut kratkim vremenom preostalim za postizanje sporazuma o Brexitu. Upozorio je da EU insistira na jasno definiranom prelaznom periodu prije potpunog britanskog povlačenja, s fiksiranim krajnjim datumom. Kao "značajne tačke neslaganja" među stranama on je izdvojio insistiranje Londona da se kraj prelaznog perioda ne spominje u pisanim dokumentima.

Po Barnierovim riječima, određivanje jasnih rokova je od suštinskog značaja zbog priprema za budžet EU. Pojasnio je da se London i Bruxelles moraju usuglasiti o odredbama razlaza do jeseni. Te odredbe uključuju prava građana dvije strane, britanske obaveze prema zajedničkom budžetu i granicu s Irskom.

EU insistira da njeni građani koji uđu u Britaniju tokom prelaznog perioda (nakon marta) uživaju ista prava kao i oni koji su stigli ranije. Nikakvi pregovori o tim odredbama nisu održani od decembra, ukazao je Barnier, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu