Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 11:15 |

Osmanović-Berton: Politiku hitno ukloniti iz škola u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa šefom misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom o obrazovanju u Bosni i Hercegovini, te su sagovornici apelovali na hitno uklanjanje diskriminacije, segregacije i politizacije u školama.

Na sastanku je ocijenjeno da se djeca u BiH često koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva, te da se s takvom praksom hitno treba prekinuti.

- Interesovanje političara za obrazovanje dobro je samo ako je s ciljem traženja rješenja. Stoga smatram pozitivnim pokretanje pitanja uvođenja srpskog jezika u kantonima u Federaciji BiH, kao i razgovore o rješavanju problema bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta u Republici Srpskoj. Ovakva pitanja nije moguće rješiti bez aktivnog učešća političara iz oba entiteta - rekao je ministar Osmanović i podsjetio da zbog politikanstva u obrazovanju najviše ispaštaju djeca.

Pozdravio je angažovanje OSCE-a u razgovorima koje ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević danas vodi u Zvorniku. Izrazio je očekivanje da će rezultat razgovora biti rješenje kojim će djeci povratnicima u Zvornik biti obezbijeđen nastavak školovanja.

Ministar Osmanović naglasio je spremnost za rješavanje svih slučajeva diskriminacije i segregacije u školama, u slučaju djece povratnika u Republici Srpskoj, ali i djece srpske nacionalnosti u pojedinim kantonima u Federaciji BiH i problema dvije škole pod jednim krovom.

Zahvalio je OSCE-u na podršci koju pružaju obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu