Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 15:58 |

Halilović: Pomjerena dobna granica za pravo na porodičnu penziju (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 7. marta (FENA) - Nakon četiri godine razgovora sa svim političkim stankama čiji predstavnici učestvuju u radu Federalnog parlamenta  i Doma naroda FBiH uvažen je amandman Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK da supruge šehida i poginulih boraca imaju pravo na porodičnu penziju kada navrše 45 godina života.

Novim zakonom pomjerena je i dobna granica djece šehida i poginulih boaraca koja su na redovnom školovanju, tako da pravo na porodičnu penziju imaju do navršenih 26 godina života.

Predsjednik Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK Hajrudin Halilović je potvrdio da od 1. marta tekuće godine pravo na penziju imaju one supruge šehida i poginulih boraca koje imaju više od 45 godina starosti, a na području TK je više od 300 osoba koje ostvaruju ovo pravo.

Halilović je pojasnio da djeca  šehida i poginulih boraca, koja su prethodno izgubila ovo pravo, sa ograničenjem na 25 godina ukoliko se školuju, imali su pravo na  penziju, a potvrdom o statusu uvođenjem ovog novog amandmana, ostvaruju pravo na porodičnu peziju do 26 godina.

- Bila je to mučna četverogodišnja borba, ali uspjeli smo. To je uspjeh za sve naše organizacije, jer smo od njih prikupljali iscrpne podatke o statusu porodica šehida i poginulih boraca - kazao je Halilović.

Sve upute o podnošenju zahtjeva za priznavanje prava na porodične penzije nalaze se u općinskim organizacijama PIO, kojih u ovom savezu ima sedamnaest.

Pogledajte http://fena.ba/video/1525

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1N-vz94_fe-nYIEgVzPg8xS_Lo379I2Tq?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada Federacije BiH odobrila odluku o akontativnom usklađivanju penzija za pet posto

Delić: Januarske penzije uvećane za pet posto od 5. februara na računima penzionera u FBiH

Isplata decembarskih penzija počinje 3. januara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu