Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 13:55 |

INZ obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja radionicama za djecu u vrtićima, a cilj je ukazati na pravilno održavanje oralne higijene. 

Radionica je dio programa edukacije o oralnoj higijeni i zaštiti oralnog zdravlja u predškolskim ustanovama, a bit će realizirane uz podršku Curaprox distributera četkica za zube.

Na Svjetski dan zdravlja INZ je upozorio da je osim održavanja oralne higijene, važan segment za očuvanje zdravlja zubi i način ishrane djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ako s druge strane postoje loše odnosno štetne prehrambene navike.

Za zdravlje usne šupljine bitno je četkati zube (dva do tri puta dnevno) i koristiti četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom, a četkicu zamijeniti svaka dva do tri mjeseca. Stručnjaci preporučuju odlazak stomatologu barem dva puta godišnje, radi redovne kontrole usne šupljine ili čim primijetite neki problem. Savjetuju i da se dobre higijenske navike prenose djeci jer se to stiče u ranom djetinjstvu.

Oralno zdravlje je neraskidivi dio općeg zdravlja čovjeka, podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utječe na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije, kao što su hranjenje i govor.

Na Svjetski dan oralnog zdravlja (20. mart) ističu se prednosti zdrave usne šupljine i promovira svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene svih dobnih skupina.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu