Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 15:44 |

Poslanici o Zakonu o krivičnom postupku BiH

FENA

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Amir Fazlić, koji je predlagač Prijedloga zakona o izmjenama i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, kazao je da bi usvajanjem tog zakona pravosuđu bilo omogućeno da nastavi sa radom, dok bi u suprotnom, ukoliko ne dođe do usvajanja, došlo u zaista tešku situaciju.

Pojasnio je da bi tada došlo do problema u radu pravosuđa, tužilaštva i sudova.

- Određene istrage bi bile obustavljene, a neki procesi bi stali, tako da bi došli u jednu nezavidnu situaciju - rekao je Fazlić danas novinarima.

Šef kluba poslanika SDA mišljenja je da je prijedlog te stranke kvalitetniji od prijedloga istog zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde te da je usklađen sa evropskim normama i da omogućuje pravosuđu kvalitetniji rad, kao i kvalitetnije rješenje u nizu članova tog zakona.

Novinarima se obratila i šefica Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević koja je naglasila da iz te stranke nisu zadovoljni niti prijedlogom Ministarstva pravde niti Fazlićevim prijedlogom Zakona.

Međutim, kazala je da je Prijedlog zakona koji je predložio Fazlić ipak rigorozniji u smislu mjera te da obuhvata malo veći broj krivičnih dijela, za razliku od Zakona koji je prijedlog Ministarstva pravde, a koji skoro da je nudio amnestiju za sva krivična djela za zakonske kazne do pet godina.

Predstavnički dom PSBiH prihvatio je danas da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SDA Amir Fazlić, a o meritumu zakona poslanici će se izjasniti na kraju sjednice nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Indonezija usvojila zakon koji zabranjuje spolni odnos izvan braka

Fazlić: Neodržavanje sjednice Komisije i odgađanje smanjenja PDV-a katastrofalna je poruka građanima

Fazlić: Očekujem da će Dom naroda PSBiH usvojiti budžet za 2020. godinu (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu