Bosna i Hercegovina     | 30.03.2018. 14:18 |

Obilježavanje 1. aprila - Dana omladinskih radnih akcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Prvog aprila u bivšoj Jugoslaviji obilježavan je Dan omladinskih radnih akcija.

Kako se ove godine navršava 40. godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo, bivši akcijaši, omladinci, učesnici te akcije, oformili su Odbor za obilježavanje četiri decenije od izgradnje pruge.

Brojnim pigodnim akcijama i manifestacijama na pruzi od Sarajeva do Šamca, posebno dionici Zenica - Doboj bit će obilježen ovaj značajni jubilej.

Tim povodom, Organizacioni odbor za obilježavanje 40 godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo poziva sve omladince, akcijaša, bivše i sadašnje, da budu organizatori jednodnevnih ili višednevnih akcija čišćenja i sređivanja u svojim sredinama, na kojima, uz, evociranje usponema na dobrovoljni omladinski rad neposredno poslije drugog svjetskog rata, treba podsjetiti na značaj dobrovoljnog omladinskog rada u izgradnji porušene zemlje i značaju okupljanja omladine na dobrovoljnim radnim akcijama u cilju međusobnog zbližavanja, drugovanja, jačanja bratstva i jedinstva i zajedništva u teškim poslijeratnim godinama obnove i izgradnje zemlje.

Zato, podsjećajući na  na ljepotu druženja mladih, na njihovo angažovanje u izgradnji porušene zemlje, na stvaralaštvo, na entuzijazam koji je krasio mladu generaciju na obnovi svih društvenih vrijednosti, pozivamo mlade i sve druge građane u svim sredinama - u mjesnim zajednicama, općinama, kantonima, entitetima, državi BiH da 1. aprila svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom očistimo svoja dvorišta, tvornice, škole, radne i druge ustanove, da se međusobno družimo kroz rad, upoznavanje, stvaralaštvo, te da vlastitim volonterizmom doprinesemo da naša radna, životna i svaka druga sredina bude ugodnije mjesto rada, življenja, drugovanja, stvaralaštva. Učinimo to da nam cijela BiH na Dan omladinskih radnih akcija, 1. april, bude jedna velika radionica, veliko polje rada, stvaralaštva, drugovanja, naveli su organizatori.

Poslije drugog svjetskog rata, omladina iz svih krajeva Jugoslavije je svojim dobrovoljnim omladinskim radom, učestvovala na obnovi porušene zemlje, izgradnji novih puteva, škola, tvornica i stvaranju  boljih, savremenijih uvjeta za svoje radno i stvaralačko angažovanje.

Prva velika omladinska radna akcija bila je tokom sedam toplih mjeseci 1946. godine, kada je 62.268 omladinaca, radilo na izgradnji 90 kilometara pruge Brčko - Banovići. Godinu dana kasnije, slijedila je izgradnja pruge Bosanski Šamac - Sarajevo, prava socrealistička epopeja. Tada je vojska od 217.234 omladinca i omladinki izgradila 242 kilometra pruge.

Željezničku prugu Bosanski Šamac - Sarajevo u pogon je pustio lično Josip Broz Tito, svojim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine. Izgradnja drugog kolosijeka pruge  Šamac - Sarajevo, dionica Doboj - Zenica, počela u proljeće 1978., a završena sedam mjeseci kasnije. Mladići i djevojke nekadašnje Jugoslavije su dali svoj doprinos, ali najteže poslove je obavljala profesionalna građevinska operativa. Potom su slijedile brojne druge omladinske radne akcije širom Jugoslavije na kojima su hiljade, desetina hiljada mladića i djevojaka iz cijele zemlje godinama gradili puteve, pruge, mostove, javne zgrade, nasipe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Danas je 1. april, Svjetski dan šale

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu