Svijet     | 05.04.2018. 10:54 |

Philippe: Francuska vlada neće odustati od planova restrukturiranja SNCF

FENA Internet

PARIZ, 5. aprila (FENA) - Francuski premijer Edouard Philippe izjavio je u četvrtak da neće odstupiti od planova restrukturiranja državne željeznice SNCF, dok je proreformski sindikat željezničara CFDT objavio da će učestvovati u novom valu štrajkova koji počinje u nedjelju. 

Philippe je ponovio da neće ulaziti u razgovore oko toga koliko će vlada sanirati od ukupnog duga SNCF-a od 46 milijardi eura dok se ne ostvari napredak o budućoj organizaciji SNCF i o pravima njegovih uposlenika.  

- Otvoren sam za raspravu o saniranju duga, ali u zamjenu za krajnje jasna obećanja o reformi rada kompanije - izjavio je Philippe za France Inter radio.

- Četiri vodeća željeznička sindikata - CGT, Sud Rail, CFDT i UNSA - planiraju štrajkove dva u svakih pet dana tokom tromjesečnog perioda - predstavljajući najteži izazov do sada planovima predsjednika Emmanuela Macrona da modernizira francusku ekonomiju.

Macronova vlada tvrdi da se SNCF - koji biljeeži gubitke od tri milijarde eura godišnje - treba radikalno promijeniti ili se suočiti s konkurencijom kada monopol državnog željezničkog prijevoznika istekne u 2020. godini, u skladu s pravilima liberalizacije dogovorenih na nivou Evropske unije, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu