Ekonomija     | 10.04.2018. 14:24 |

Šarović: Boljka bh. poljoprivrede zastarjela mehanizacija

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja 16+1, koji se održava u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, svečano je otvorio u utorak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i specijalna predstavnica narodne Republike Kine za suradnju inicijative 16+1 Huo Yuzhen.

Ministar Šarović je kazao kako je NR Kina važan vanjskotrgovinski partner BiH i spada u deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera naše zemlje.

- Naša suradnja je prvenstveno orijentirana na razvoj infrastrukture, na izgradnju infrastrukturnih i energetskih objekata. Poznato vam je da je BiH u tom smislu već ostvarila zavidne rezultate. Neki energetski objekti su pušteni u pogon a neki drugi su u završnoj fazi - istaknuo je Šarović.

Kazao je kako se ove godine očekuju početak izgradnje najvažnijih energetskih objekata, te da je to objekt Termoelektrana Tuzla-blok 7 čija je investicijska vrijednost preko 800 milijuna eura.

Govoreći o poljoprivredi, Šarović je istaknuo kako je taj sektor jedan je od strateških sektora, ali da je velika boljka BiH zastarjela mehanizacija, zastarjele priključne mašine i prosjek starosti poljoprivredne opreme od 30 godina, po čemu se BiH nalazi na samom začelju u Europi.

- Zbog toga, znanje i tehnologije koju posjeduje NR Kina je nešto što je važno za našu zemlju jer njihova iskustva i u ovom sektoru su za nas dobrodošla i zbog toga smo se opredijelili da samo dio onog s čim raspolaže NR Kina predstavimo gospodarstvenicima i poljoprivrednicima - istaknuo je Šarović.

Kazao je kako će ministarstvo na čijem je on čelu, u suradnji s partnerima, nastojati da se i u toj oblasti napravi progres i tako pomogne razvoj poljoprivrednog sektora u BiH.

Specijalna predstavnica NR Kine Huo Yuzhen kazala je kako inicijativa 16+1 zemalja jugoistočne Europe i Kine bilježi pet godina postojanja u okviru kojih je stvoren novi koncept suradnje na brojnim razinama te kako je takav vid suradnje pokazao veliki razvojni potencijal.

Istaknula je kako 16 zemalja zajedno s Kinom aktivno sudjeluje u realizaciji projekta "Pojas i put", koji je usmjeren na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže čiji je cilj povezivanje Azije s Europom i Afrikom, te da je prošlogodišnja suradnja zemalja uključenih u projekt iznosila 77 milijardi američkih dolara.

Yuzhen je navela kako izgradnja velikih infrastrukturnih projekata kao što su pruga Beograd i Budimpešta te ekspresne linije, kopnene i morske, između Kine i Europe napreduje prema planu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Razvoj cikloturizma u Hercegovini

Dodijeljena priznanja za najuspješniji nastup na Mostarskom sajmu

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu