Sport     | 16.04.2018. 13:45 |

Potreban sistematičniji pristup podršci sportu u Tuzlanskom kantonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Problematika sporta i njegovog razvoja na području Tuzlanskog kantona, uz osvrt na sport u školama, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića s predsjednicom Sportskog saveza Grada Tuzla Marom Lakić.

Prema riječima predsjednice Lakić, stanje sporta u kantonu najbolje ilustruje nedostatak rezultata, kako na državnom, tako i na međunarodnom planu“, saopćeno je iz ureda premijera Tuzlanskog kantona. 

Premijer Suljkanović se saglasio s konstatacijom da i u sportu, kao i u svim drugim oblastima ima problema, te istaknuo da bi ravnomjernija raspodjela sredstava na federalnom nivou i u ovoj oblasti donijela značajan napredak.

- Nažalost, svake godine se susrećemo s problemom nedostatnih sredstava koje raspodjeljujemo i za oblast sporta. Ipak, da imamo iskrene namjere da u ovoj oblasti napravimo određeni pozitivan pomak pokazuje nekoliko naših aktivnosti. Prije svega to je osnivanje Ministarstva kulture, sporta i mladih, u okviru kojeg je sport dobio mnogo više pažnje. Također, ove godine smo i nivo izdvajanja za sport povećali u odnosu na protekle periode. U narednom periodu ćemo proširiti komisiju za odabir projekata i raspodjelu sredstava, da bismo što objektivnije odabrali sportske projekte koje ćemo ove godine podržati - rekao je Suljkanović.

Najavio je da će Vlada ove godine, u saradnji sa sportskim radnicima, pokrenuti i aktivnosti za utvrđivanje "čvrstih“ kriterija, kojim će se finansijska podrška kantonalne vlade sportu, pokušati urediti na znatno sistematičniji način.

Ministrica kulture i sporta Slavena Vojinović je također istaknula da je Ministarstvo već pokrenulo aktivnosti na izradi strategije za razvoj sporta u kantonu.

- Prve aktivnosti u tom pravcu već provodimo, a one se ogledaju u pravljenju sistemskog presjeka trenutnog stanja. Da bismo mogli govoriti u kojem ćemo pravcu u budućnosti ići, moramo znati gdje se trenutno nalazimo i u tom pogledu trenutno analiziramo sa kojim kadrovskim potencijalom raspolažemo, brojem aktivnih sportskih klubova, njihovim članovima i slično, a istovremeno i sa kakvom infrastrukturom raspolažemo i u kakvom su stanju svi sportski objekti na području našeg kantona - rekla je Vojinović.

Premijer Suljkanović je zahvalio predsjednici Lakić i Savezu, ali i svim sportskim savezima i udruženjima na dosadašnjoj saradnji, te istaknuo da je "svaka sugestija koja vodi ka unapređenju stanja dobrodošla“.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, te je najavljeno da će u narednim danima biti i nešto više govora o stanju u školskom sportu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sportisti u BiH kroz kampanju 'Glas sportista' traže promjene sistemskog finansiranja sporta

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu