Svijet     | 17.04.2018. 11:02 |

Njemački SPD pojačao pritisak na konzervativce da podrže reforme eurozone

FENA Internet

BERLIN, 17. aprila (FENA) - Njemački Socijaldemokrati u utorak su pojačali pritisak na konzervativce kancelarke Angele Merkel da podrže prijedloge o reformi eurozone kako je dogovoreno u njihovom koalicijskom sporazumu.

Konzervativci Mekel žele da ograniče njen manevarski prostor za reformu eurozone, navodi se u dokumentima u koje je Reruters imao uvid, što bi moglo dodatno frustrirati  francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji će u ovoj sedmici posjetiti Berlin.

- Evropa čeka na Njemačku duže od godine - izjavio je Carsten Schneider, visoki zvaničnik SPD-a, u aluziji na neuobičajeno dugi period stvaranja koalicije nakon prošlogodišnjih saveznih izbora.

- Vrijeme je da postanemo svjesni svojih odgovornosti - izjavio je Schneider za ARD televiziju.

Konzervativni poslanici trebali bi tokom dana raspravljati o eurozoni prije nego što se Macron sastane s Merkel u četvrtak.

Nacrt rezolucije za njemačke poslanike koji su sačinili vodeći članovi konzervativnog bloka kancelarke Merkel odbacuje planove Evropske komisije da se uvede konkretna pravna odredba u EU za stvaranje Evropskog monetarnog  fonda (EMF).

Konzervativci tvrde da bi uspostava EMF-a po evropskom pravu zahtijevala promjene u sporazumu "u konsultacijama s nacionalnim parlamentima" - što bi tražilo vremena. Oni također žele nezavisni EMF, bez evropske kontrole.

Schneider je izjavio da stvaranje EMF neće automatski značiti da će Njemačka morati da plaća više novca za ostale evropske zemlje.

Također je "potpuno jasno" da svaka mjera na pretvaranju postojećeg fonda pomoći eurozone, Evropskog mehanizma stabilnosti (ESM), neće ukinuti pravo veta nacionalnih parlamenata, dodao je on, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu