Svijet     | 17.04.2018. 14:47 |

Juncker: Evropa nije samo francusko-njemačka, Evropa je mnogo više

FENA Internet

STRASBOURG, 17. aprila (FENA) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je nakon govora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Evropskom parlamentu kazao da je "prava Francuska opet tu", hvaleći mladog lidera da je unio "novu nadu" u Evropu, ali je i odmah dao do znanja da je Evropa cjelina, a  ne francusko-njemačka".

"Želim da se premosti jaz koji postoji između istoka i zapada Evrope  (...) Evropa se ne može svesti na podjele, da se jedni huškaju protiv drugih jer Evropa je cjelina. Znam koliko se vi zalažete za francusko-njemačko prijateljstvo, ali ne zaboravimo da Evropa nije samo francusko-njemačka", kazao je Juncker.

Manfred Weber, vođa pučana (EPP, kršćanski demokrati) u Evropskom parlamentu, osvrnuo se na predstojeći sastanak Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel te također istaknuo da je to zasigurno važan sastanak ali da to nije Evropa. "Evropa je mnogo, mnogo više", rekao je Weber.

Istaknuo je da se u parlamentu mogu čuti svakakva mišljenja i glasovi, od komunista do krajnje desnice. "Neki to zovu starom Evropom, ja to zovem demokratskom Evropom", dodao je, ustvrdivši da je "Evropski parlament politička scena našeg kontinenta i na to smo ponosni".

"Centralna Evropa poručuje 'ne' više Bruxellesa, a ja kažem nemojmo drugi Brexit. Bojim se da se nećemo oduprijeti sljedećoj krizi budemo li razdvojeni. Ujedinjeni u Evropi možemo puno postići. EPP je spreman za to, za Evropu u kojoj je narod vlasnik sna i budućnosti", kazao je Weber.

"Prava demokratija ne znači da niječemo odgovornost, vođe i ministri ne mogu samo kriviti Bruxelles za svoje odluke. Prava demokratija ne znači podjelu na dobre i loše Evropljane. Ja poštujem volju birača u svakoj državi članici, sviđalo mi se to ili ne", kazao je Weber, slikovito dodajući da "ne postoji njemački, francuski ili hrvatski način života".

U više navrata je kazao da se ljudi ne osjećaju uključenima te se zapitao ko ima moć, narod Evrope ili neke elitne grupe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu