Ekonomija     | 19.04.2018. 14:23 |

U Bugojnu predavanje o značaju certificiranja organske proizvodnje

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 19. aprila (FENA) - U okviru manifestacije “Dani organske proizvodnje” danas je u Bugojnu održano predavanje za poljoprivredne proizvođače o važnosti primjene zakonskih propisa, koji se odnose na organsku proizvodnju u Federaciji BiH.

O ovoj temi govorio je predsjednik Saveza Organsko Federacije BiH Sejad Herceg.

Kazao je, između ostalog, da bi novi zakonski propisi “trebali uskladiti regulative, proizvodnje, poticajne mjere i sve ono što doprinosi razvoju organske proizvodnje”.

-Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji donesen je 2017., a pojedini podzakonski akti na snazi su od 23. februara ove godine. To znači da svi proizvođači moraju istaknuti certifikat na svoj proizvod, odnosno proizvodnju kojom se bave - naglasio je.

Dodao je da su za fizičke osobe, koje se toga ne budu pridržavali, predviđene novčane kazne od 2.000 KM do 5.000 KM, a za pravna lica i do 25.000 KM.

-Certificiranje organske proizvodnje jako je važno i za opstanak ljudi u ruralnim područjima. Jer, kad upakujemo gotov proizvod, stavimo deklaraciju da je organski, dali smo mu dodatnu vrijednost - istaknuo je.

Pozvao je donosioce odluka da stimuliraju ovaj vid proizvodnje i, općenito, poljoprivredu, jer "u značajnoj mjeri može doprinijeti razvoju ekonomije naših područja".

Sutra, drugog dana manifestacije, bit će upriličen izložbeno-prodajni sajam u ulici Zlatnih ljiljana, te uručena prigodna priznanja najuspješnijim učesnicima. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja