Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 19.04.2018. 22:29 |

U Zagrebu otvorena izložba fotografija Slavka Katića 'Hotanj – u kamenu biti'

FENA

ZAGREB, 19. travnja (FENA) - Izložba fotografija Slavka Katića „Hotanj – u kamenu biti“, koja predstavlja svakodnevni život istoimenog sela u neumskom zaleđu, otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji "Sunce" u Zagrebu.

 Katić je godinama skupljao dokumente i fotografije iz vlastite produkcije, obiteljskih albuma ali i autorske fotografije Ćirila Ćire Raiča, Davorina Bulića, Miše Lazarević-Janjić, Stjepana Katića i drugih o Hotnju, te ih složio u cjelinu, popratio tekstom i naslovio po pjesmi Ljube Krmeka, prošlogodišnjeg nositelja Šimićeve nagrade.

Poklonik svakodnevne lokalne povijesti prikazuje ljude, povijesne ličnosti i obične stanovnike uhvaćenu ne kresti prevrata mirnog vijeka u industrijsku revoluciju, urbanističke elemente poput „povijesnih“ čardaka, malih kamenih kuće, skalina, konzola i gravura u kamenu. Izložba tematizira svetišta i groblja, stećke i kamene gomile; prizore iz života poput svadbi i sprovoda, berbe grožđa ili, pojave prvih vozila. Također, prikazuje krške krajolike i markantne pojava poput jama i pećina koje obilježavaju prostor poselja.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić istaknuo je kako izložba registrira pulsiranje svakodnevnog života u prostoru, donosi šarm i istinitost neposrednog doživljaja toga prostora, te da svaki  kadra donosi vrlo slojevite odnose i ljepotu koja nadilazi teškoće i posreduje osjećaj zadovoljstva.

Špoljarić je zahvalio autoru na trudu i rekao da je izložbena stvarnost prožeta duhovnošću te da pokazuje da život uz sve muke i patnje ima smisla.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu