Ekonomija     | 25.04.2018. 11:24 |

Simsek: Dobro je čuti da je BiH otvorena za poslovanje

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek istakao je danas  na Sarajevo Business Forumu 2018 kako  je dobro čuti da je, u vrijeme kada se sve više spominje protekcionizam, Bosna i Hercegovina otvorena za poslovanje i integracije u Evropsku uniju.

- Ipak, svjedočimo tektonskim pomjeranjima kada je u pitanju globalna geopolitika, što stvara mnogo zabrinutosti, ali je Evropa još uvijek faktor stabilnosti za ovu regiju, što bi moglo biti ključno za privlačenje investicija - rekao je Simsek.

Naglasio je da tehnologija napreduje velikom brzinom i da se danas govori o četvrtoj industrijskoj revoluciji, a najbolji način da se nosimo s tim je da nastavimo ulagati u ljude, obrazovanje i vještine, što BiH i čini.

Simsek je naveo da postoje značajne brige o dugoročnom funkcionisanju globalne ekonomije, kao što su rastuća nejednakost, tendencije ka protekcionizmu, starenje stanovništva, slabo investiranje  i ogromna zaduženost s kojom se svijet suočava, ali je upravo čuo da je BiH jedna od najmanje zaduženih zemalja što je dodatni razlog da se ima povjerenje u nju.

- Turska vjeruje da može rasti jedino zajedno sa svojim susjedima i zato pridaje veliku važnost historijskim vezama s balkanskim zemljama, uključujući i BiH zbog čega nam je vrlo važna njena stabilnost, mir i prosperitet i ovdje smo da pomognemo koliko možemo - kazao je Simsek.

Potcrtao je da nastavljaju ohrabrivati  turske kompanije da ulažu u BiH, te da mu je drago vidjeti  da turski turisti čine značajan dio u ukupnom broju dolazaka u Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

SBF - Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu