Svijet     | 06.05.2018. 09:25 |

Obaranje svjetskih rekorda u graditeljstvu i ekonomiji realnost je 'nove' Kine

FENA Dejan Jazvić

SARAJEVO, 6. svibnja (FENA) - Kineska ekonomija raste po godišnjoj stopi od skoro sedam posto i usprkos turbulencijama u globalnim političkim i ekonomskim odnosima, tehnološki, znanstveni i svaki drugi razvoj ove zemlje je takav da je transformacija Kine vidljiva iz dana u dan.

Piše: Dejan Jazvić

Uvjerili su se u to i novinari iz središnje i istočne Europe koji su u okviru mehanizma 16+1 (platforme za suradnju Kine i zemalja ovog dijela Europe) boravili u studijskom posjetu Narodnoj Republici Kini.

Brzog ekonomskog razvoja Kine ne bi moglo biti bez brojnih znanstvenih i istraživačkih te centara visokosofisticirane tehnologije diljem zemlje. Samo jedan od njih, BOE Tehnology Group Co. ima više od 60.000 korisnih patentnih rješenja uvrštenih u vrhunsku industriju. BOE se može pohvaliti s preko 3.000 prekomorskih novih patenata pokrivajući SAD, Europu, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje i regije.
 
Sve što je vezano za infrastrukturu i tehnologiju u Kini je ili najveće na svijetu ili je pri samom vrhu. I nije više riječ samo i Velikom kineskom zidu, impozantnoj građevini, svjetskom čudu koje privlači milijune turista iz cijelog svijeta. Sve je više modernih građevina i projekata koji ruše svjetske rekorde.
 
Možda i najbolji primjer tog tehnološkog napretka i spremnosti da se ulaže u istraživanja i tehnologiju je FAST (The Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), jedan od najznačajnijih znanstvenih infrastrukturnih projekata u zemlji. Nakon 20 godina potrage za najboljom lokacijom kineski stručnjaci su ovaj divovski teleskop, izgradili u planinskom području Guizhou provincije i ponosno ističu kako je riječ o najvećem radio teleskopu s jednim otvorom na svijetu. Riječ je o paraboličkom teleskopu fiksnog promjera 500 metara, koji omogućava visoko precizna astro-promatranja na velikoj površini neba. FAST je trenutno najveći i najosjetljiviji radio teleskop na svijetu.
 
Na tisuće nebodera brzo i trajno je promijenilo izgled mnogih kineskih gradova, a svojevrsni nacionalni ponos predstavlja Canton Tower. Ta džinovska građevina dominira u šumi nebodera modernog južnog grada Guangzhou. Toranj visok 600 metara, od čega na samu građevinu otpada 450 metara, najviši je toranj u Kini i treći u svijetu. Toranj je oborio nekoliko svjetskih rekorda, uključujući činjenicu da sadrži najveću vanjsku promatračku palubu. Osim što je velika turistička atrakcija, Canton Tower je još jedan u nisu simbola kineskog graditeljstva i narastajuće tehnološke i ekonomske moći.
 
Guangzhou je i sjedište provincije Guangdong, koja je vjerojatno i najbolji primjer ekonomskog razvoja Kine. Smještena na jugoistoku Kine predstavlja i svojevrsni prometni izlaz zemlje prema svijetu, kako pomorski, tako i željeznički. Četvrtina kineskog izvoza i devetina nacionalnog GDP-a otpada upravo na ovu provinciju koja je izravno povezana s Hong Kongom i Macaom. Značajan doprinos tomu daje i veliki izvozno-uvozni sajam koji je u proteklih 50 godina akumulirao obujam izvoza u vrijednosti od 1,2335 trilijuna dolara.
 
Željeznicom i morskim putom odvija se glavnina trgovinske razmjene, a posebno važnu ulogu u tomu ima grad Dongguan, svjetski poznato proizvođačko središte s više od 30.000 industrijskih postrojenja. Njegovom, ali i razvoju cijele provincije pa i Kine kao države, umnogome će doprinijeti razvoj slobodnih trgovinskih zona te jače prometno povezivanje s Hong Kongom i Macaom.

Kinezi su posebno ponosni na novo graditeljsko čudo, najveći prekomorski most koji u ukupnoj dužini od 55 kilometara povezuje Zhuhai, Hong Kong i Macao. Glavni dio ove megastrukture, čije se otvaranje očekuje ove godine, sastoji se od 22,9 kilometara dugog mosta i 6,7 kilometara dugog podvodnog tunela. U novo kinesko čudo uvjerilo se i tridesetak novinara iz središnje i istočne Europe, uključujući i izvjestitelja Fene.

Mnogo toga ovdje spomenutog, kao i bogato povijesno i kulturno naslijeđe privlači sve veći broj turista. Otvaranje Kine prema svijetu rezultiralo je i turističkim bumom i dodatnoj popularizaciji kineske kuhinje. Bilo da je riječ o restoranima koji služe čuvenu "Pekinšku patku" ili uličnoj prodaji morskih i drugih specijaliteta, turistima je zajamčeno nezaboravno gastronomsko iskustvo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu