Ekonomija     | 10.05.2018. 12:51 |

IFC - Wiebke Schloemer nova direktorica za region Evrope i centralne Azije

FENA Saopćenje

BEČ, 10. maja (FENA) - IFC, članica grupacije Svjetske banke, imenovala je novog direktora za region Evrope i centralne Azije, koji obuhvata 28 zemalja i portfolio investicija i 89 savjetodavnih projekata vrijedan više od 10 milijardi USD.

Wiebke Schloemer će zamijeniti Tomasza Telma od 1. maja ove godine. Bivša regionalna direktorica IFC-ja za infrastrukturu, koja će raditi iz Beča, upravljati će regionom koji uključuje Tursku, Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Srbiju, Kazahstan, Poljsku, Rusiju, i druge zemlje, kao i timom od 420 stručnjaka odgovornih za više od tri  milijarde USD novih investicija na godišnjem nivou.

Schloemer ima više od 20 godina iskustva u projektnom i korporativnom finansiranju, kao i u private equity investicijama u širokom spektru djelatnosti, uključujući sektore energetike, transporta, komunalnih usluga, telekomunikacija i tehnologije. Prije ovog imenovanja, vodila je infrastrukturne investicije IFC-ja širom Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i upravljala investicijama od preko 5,5 milijardi USD.

- Ovo je region koji je iznjedrio mnogo novih proizvoda i inicijativa, od savjetodavnih usluga u vezi sa energetskom i resursnom efikasnošću do zelenih obveznica, i od prvog IFC-jevog projekta klimatskog prilagođavanja do inicijative IFC-ja za gradove, koji pomažu privatnim firmama da rastu i doprinose regionalnom privrednom rastu - rekla je Schloemer.

Mada se radi o vrijednim rezultatima, kjako je dodala, izazovi i dalje postoje.

 - Našu ulogu u regionu vidim u pružanju rješenja usmjerenih ka privatnom sektoru, koja se odnose na najurgentnije potrebe zemalja naših klijenata, poput poboljšanja infrastrukture, povećanja djelotvornosti agribiznisa, podržavanja inovacija u proizvodnji koje se ne odražavaju negativno na klimu, i jačanja lokalnih tržišta kapitala - dodala je. 

Schloemer se pridružila IFC-ju u Vašingtonu, D.C. 2004. godine kao saradnik za investicije u grupi za telekomunikacije, medije i tehnologiju (TMT). Njeno naknadno regionalno iskustvo uključuje Evropu i Centralnu Aziju, Bliski Istok i Sjevernu Afriku, kao i region Istočne Azije i Pacifika.

Prije nego što je počela da radi u IFC-ju, Schloemer je bila zaposlena u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu i u DEG-u, Nemačkoj investicionoj korporaciji, gde je radila na dugovnim i vlasničkim transakcijama u oblasti infrastrukture u Africi, Aziji i Istočnoj Evropi, saopćeno je iz Svjetske banke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ridžalović: Stečajna reforma u FBiH - pokretač ekonomskog rasta i očuvanja radnih mjesta  

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Halilagić i Ridžalović o saradnji Vlade TK i IFC-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu