Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 14:28 |

PSBiH - Podržani principi prijedloga izmjena Zakona o upravnim sporovima BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, bez diskusije, podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo predložene izmjene zakona, kojima se skraćuje rok za podnošenje tužbe s ranijih 60 na 30 dana, čime se strankama omogućava ostvarivanje prava na sudsku zaštitu u kraćem roku ukoliko smatraju da njihovo pravo nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Dopunama zakona, između ostalog, definirano je da stranka koja je pokrenula spor pred sudom zbog "ćutanja administracije“ ne plaća troškove spora i u slučaju da ne uspije u sporu, čime se želi ojačati pravna sigurnost građana. Istovremeno je pokretanje upravnog spora omogućeno pod istim uvjetima građanima i pravnim osobama koji su učestvovale u upravnom postupku.

Novim zakonskim rješenjima, usklađenim s propisima u ovoj oblasti sa zemljama u okruženju, propisano je da svaka stranka dokazuje činjenice na koje se poziva, a sud će isključivo biti vezan tužbenim zahtjevom.

Dom naroda je, također bez diskusije, podržao principe Prijedloga zakona o radu u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Delegati su odlučili da, zbog neprisustva predlagača na sjednici, danas ne razmatraju principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH.

Dom naroda je usvojio i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2017. godinu, te primio k znanju Plan rada Nezavisnog odbora za 2018. godinu.

Između ostalog, usvojen je i Prijedlog državne strategije za nadzor nad opojnim drogama, sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018-2023. godine.

Delegati nisu potvrdili Odluku Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, jer nije bilo dovoljno glasova delegata iz RS.

Nakon što je data saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija, završena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu