Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 16:03 |

Usvojen rebalans budžeta RS-a i povećan iznos dugoročnog zaduženja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16.maja (FENA) – Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je usvojen rebalans entitetskog budžeta te izmjene Odluke o dugoročnom zaduživanju tog bh.entiteta za ovu godinu, koje će sa 477 miliona biti povećano na 540.126.000 KM.

Iz Vlade su naveli da planiraju i prodaju obveznica tog bh. entiteta na međunarodnom finansijskom tržištu, u iznosu od oko 200 miliona eura, čije izvršenje je planirano polovinom ove godine. 

Usvojeni rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu iznosi tri milijarde i 424 miliona KM i veći je za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira.

Na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta podršku su dobile i izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku, predložene radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

Poslanici su izglasali i izmjene Zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2018., po hitnom postupku i usvojili Informaciju o provedenoj proceduri javne nabavke za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Nakon glasanja, završena je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu