Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 11:30 |

Svečanost dodjele Medalje pravednika među narodima 29. maja u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Svečana dodjela Medalje časti i diplome Pravednika među narodima ove godine će posthumno biti dodijeljena - Sabriji Prohiću, Safeti Prohić, Esmi Prohić i Avdi Prohić koji su tokom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Nada Kolman, dijete Viktora i Helene Kolman, rođena je u Gračanici 27. aprila 1942. godine, u vihoru Drugog svjetskog rata. Rođena je kao dijete židovskih roditelja, u vrijeme najgorih progona i stradanja Židova. Njeni roditelji, predratni ugledni građani Gračanice, nisu uspjeli preživjeti. Nada ipak jeste, saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Svečanost dodjele Medalje pravednika među narodima u organizaciji izraelske ambasade i Jevrejske zajednice BiH bit će održana 29. maja u Jevrejskoj opštini u Sarajevu.

"Pravednik među narodima" je odlikovanje koje dodjeljuje Država Izrael pripadnicima drugih naroda koji su tokom Holokausta, riskirajući vlastiti život, spašavali Jevreje od nacističkog progona i sigurne smrti u koncentracionim logorima koji su bili oformljeni na evropskom tlu s namjerom da se u potpunosti istrijebe Jevreji i drugi narodi, grupe i pojedinci koji su bili na udaru Hitlerovih rasnih zakona.

"Medalja časti i diploma Pravednika među narodima", je najviše izraelsko državno priznanje koje može biti dodijeljeno osobama koje nisu Jevreji i njime je odlikovano više od 26 hiljada ljudi širom svijeta. Tim odlikovanjem koje dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema odlikovane su i 43 osobe iz Bosne i Hercegovine. Na medalji je napisano: "Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Jevrejskoj opštini Sarajevo

Krišto s predstavnicima Jevrejske zajednice BiH 

U Novom Hramu danas izložba i monografija 'Tragom brčanskih Jevreja'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu