Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 16:11 |

Počelo deminiranje brda Vis u Kalesiji (VIDEO)

FENA Saopćenje

KALESIJA, 21. maja (FENA) - Pripadnici Oružanih snaga BiH deminiraju brdo Vis u Kalesiji, gdje niko nije kročio godinama. Okolna sela su Gojčin, Zelina i Jelovo Brdo.

U Centru za uklanjanje mina BiH  (BHMAC) očekuju da će se ljudi javljati s informacijama o minama, koje bi uzeli u obzir i uvrstili u operativni plan. 

- Radi se o velikim zahvatima, većim geografskim cjelinama, da se sa što manje sredstava i što brže riješi što veća površina. To je svjetski trend. U ovom slučaju je dva miliona i tristo hiljada metara kvadratnih. BiH je poslije 25 godina došla u fazu da se rješavaju velike površine, da se vidi korist od toga i donatori insistiraju na tome - rekao je Irfan Pehlić, šef Regionalnog ureda BHMAC-a Tuzla.

Vis je četvrta lokacija veće površine u Tuzlanskom kantonu koja se deminira. Od mina je ranije oslobođena Avramovina u Gradačcu, Lukavica u Čeliću i Tursunovo brdo u Teočaku. Nadležnima je bitno da izvođači ispoštuju standardne procedure kako bi mještani preuzeli teren bez rizika. Nakon čišćenja, predstavnici Općine Kalesije planiraju na Visu napraviti izletište.  

- Općina raspolaže tim brdom. Mi ćemo raspisati javni poziv, pa vidjećemo ko će se javiti. Obratili smo se Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli da nam profesori i studenti daju neko idejno rješenje. Mi ćemo kasnije na Općinskom vijeću i kroz javnu raspravu odlučiti šta ćemo napraviti na Visu - poručio je Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

Dinamika radova zavisi od vremenskih uslova i situacije na terenu. Ukoliko ne bude većih smetnji, deminiranje Visa bi trebalo biti završeno do kraja septembra.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1769

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EUIbru4jkKTsw2bnUJpP5qA11b35RryW?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Deminerski timovi FUCZ kod Odžaka očistili 216.199 m2 sumnjive površine

Dina Levačić odustala tri kilometra nadomak splitske Rive

Počelo deminiranje na lokalitetu Vis na području Kalesije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu