Kultura     | 31.05.2018. 14:18 |

'Kralj Lear' otvorio Festival regionalnog teatra 'Maštanije' u Podgorici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Predstava reditelja Diega de Breae "Kralj Lear" otvorila je 30. maja u Podgorici prvi Festival regionalnog teatra "Maštanje", koji predstavlja reviju narodnih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Rađena je po tragediji Williama Shakespearea, a adaptaciju je radila dramaturginja Džejna Avdić. Predstava je nastala kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Sarajevu i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.

- Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma - rekao je o ovom djelu reditelj de Brea.

Uloge u predstavi ostvaruju Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Elma Juković, Sanela Pepeljak, Slaven Vidak i Vedran Đekić.

Još jedna koprodukcijska predstava Scene MESS je sinoć imala njemačku premijeru u Maxim Gorki teatru - "Samo da ne pucaju" reditelja Moritza Sauera koja je 3. maja premijerno izvedena u Zenici. Nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Predstava je autorski projekat glumice Vernese Berbo i mladog njemačkog reditelja Moritza Sauera. Tekstovi koji su korišteni su iz romana "Abeceda rata" autorice Vernese Berbo te transkripti razgovora obavljenih sa građanima BiH. Uloge u predstavi ostvaruju Vernesa Berbo i Sussane Meyer.

Berlinska publika će i večeras imati priliku da pogleda ovu predstavu u Maxim Gorki teatru, gdje će biti izvedeno prvo reprizno igranje, saopćeno je iz Festivala MESS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podgorica: Zbog dojave o bombi evakuirana zgrada u kojoj su smještena tri suda

Katarina Baćović na saslušanju kod suca za istragu zbog slučaja 'Tunel'

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu