Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 16:30 |

Premijer KS-a Zolj: Sve zdravstvene ustanove poslovale pozitivno

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 31. maja (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici donijela nekoliko važnih odluka u oblasti zdravstva, socijalne politike, privrede i obrazovanja.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je na konferenciji za medije izjavio da su zadovoljni izvještajem o radu i finansijskom poslovanju 14 zdravstvenih javnih ustanova za 2017. godinu.

- Sve zdravstvene ustanove su poslovale pozitivno - što znači da dobro rade, ali se organizaciono mora poboljšati usluga, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer je lista čekanja velika – kazao je Zolj.

Rezimirajući sjednicu Vlade KS, Zolj je naveo da je važna tema bila i oblast socijalne zaštite te je u tom smislu prihvaćena odluka o donošenju Akcionog plana socijalne zaštite, kao i odluka o upošljavanju novog kadra na fakultetima Univerziteta u Sarajevu.

- Odobravamo prijem kadrova na fakultetima, time konačno jačamo akademsku bazu. Mislim da je vrijeme da dođe do smjene generacija na našim fakultetima - dodao je.   

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj kazala je da Vlada danas donijela odluku o proširenju djelatnosti Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“, na kojoj će biti otvoreno i odjeljenje Pedijatrije.

Također je data saglasnost na Nacrt Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora za potrebe ambulante porodične medicine JU "Dom zdravlja" KS – ambulanta Rosulje, Općina Vogošća, jer se to naselje širi.

Ministar za obrazovanja, nauke i mlade Elvir Kazazović je novinarima kazao da je Vlada KS-a donijela odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola.

Za upis u gimnaziju učenik po svim osnovama morat imati minimalno 78 bodova, a za upis u gimnaziju-sportsko izborno područje mora imati minimalno 78 bodova. Za upis u ekonomsku i zdravstvene škole 71 bod, a u ostale škole 63 boda, dok se za upis u trogodišnje škole ne utvrđuje potreban minimalan broj bodova.

Vlada KS-a je donijela odluku na program utroška namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta KS-a za provođenje šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma na području Kantona u 2018. godini. Ministar privrede Muharem Šabić je naveo da je veći dio sredstava predviđen za zaštitu šuma, očuvanje biodiverziteta, ali i za sprečavanje požara u šumskim ekosistemima.

Vlada KS-a danas je usvojila i Akcioni plan reforme i razvoja sistema socijalne zaštite u KS-u za 2018-2020.godine, kao i Akcioni plan za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u KS-u (2018-2018).

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović kazala je da je u cilju sagledavanja socijalnog statusa građana KS-a, Vlada danas imenovala tim za izradu socijalne karte KS-a kroz koju će se sagledati ukupno socijalno stanje građana.

- Prikupljeni podatci će se moći koristiti kao inputi za neke druge dokumente, od strategija razvoja, planiranja obrazovnih profila u školama i slično - dodala je. 

Vlada KS-a danas je razmatrala i niz drugih prijedloga kao što je Prijedlog zaključka Zavoda za izgradnju KS o rješavanju imovinsko pravnih odnosa na saobraćajnici I transverzale-dionica Kranjčićeva-Bare-Hotonj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu