Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 16:22 |

Početak suđenja za zločin u Vlasenici pomjeren zbog bolesti optuženog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Državni sud odgodio je početak suđenja za zločine u Vlasenici zbog narušenog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio jedan od branilaca Miloš Perić, nakon što je Đurić obavio određene pretrage, ljekari su mu preporučili neophodni operativni zahvat, a Sudu BiH je dostavljena medicinska dokumentacija.

- Početak suđenja je prolongiran dok se ne vidi ishod liječenja -  dodaje branilac.

Kako je ranije saopćeno iz Suda BiH, optužnica tereti Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića da su od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) te istovremeno i član Kriznog štaba opštine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice. Stanić je bio komandant SJB-a, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom “Mićini specijalci”, a Sarić pripadnik policije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu