Sport     | 09.06.2018. 10:08 |

Fazlagić: Nadam se povratku iz Tarragone s nekoliko medalja (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) učestvovat će na Mediteranskim igrama u španskoj Tarragoni s jednom od naših najbrojnijih delegacija - 119 predstavnika koji će braniti boje BiH u 14 sportskih disciplina.

Pored renomiranih i svjetski priznatih sportista na listi je i veliki broj talentovanih sportista pred kojima je svijetla budućnost i kojima će ove igre poslužiti kao kvalitetno takmičenje i veliko iskustvo u njihovom razvojnom putu.

Generalni sekretar OKBiH i šef misije delegacije BiH Said Fazlagić u izjavi za Fenu naglašava da su čelnici OKBiH uprkos teškoj finansijskoj situaciji uspjeli pronaći sredstva da obezbijede učešće bh. sportista na takmičenju u Tarragoni.

- Učestvujemo s gotovo rekordnim brojem takmičara, a konkurencija nam dolazi iz 26 nacionalnih olimpijskih komiteta, od kojih 19 dolazi iz Evrope, pet iz Afrike i dva iz Azije. Prvi put su se našim sportistima pridružili i paraolimpijci, a učestvovat će i sudije iz BiH, koje će steći važno iskustvo. Troškovi nisu mali, ali moramo zahvaliti i našim strukovnim savezima koji su pomogli da zatvorimo finansijsku konstrukciju - rekao je Fazlagić.

Na takmičenju neće biti bh. teniseri Damir Džumhura i Mirza Bašića, karatist Ivan Klepić i povrijeđena Larise Cerić, što dakako umanjuje šanse BiH za osvajanjem odličja, međutim u OKBiH vjeruju da neki drugi sportisti mogu istupiti i osvojiti odličja za našu zemlju.

- Nedostajat će nam naši najbolji teniseri, koji se pripremaju za velike turnire, kao i Ivan Klepić i Larisa Cerić, ali njih očekuje još mnogo velikih takmičenja, pa i olimpijada u Tokiju i ja se nadam da će se svi naši sportisti kvalifikovati i pokazati šta mogu. U svakom slučaju na Mediteranskim igrama ćemo pokušati da napravimo što bolji rezultat. Siguran sam da se svi vrijedno pripremaju i da će pokušati ostvariti što bolji rezultat. Nadam se da ćemo se vratiti s barem nekoliko medalja - ističe Fazlagić.  

BiH će nastupiti i sa dva ekipna sporta, fudbalskom U-18 reprezentacijom i ženskim odbojkaškim timom.

Šef misije je zahvalio domaćem proizvođaču sportske opreme, kompaniji Hasky sport – Travnik, koja je izradila kompletnu opremu bh. tima za Mediteranske igre i koji je zajedno sa kompanijom GBT – Grafo Balkan Banja Luka, novi sponzor sportske opreme za olimpijske selekcije i OKBiH.

Shodno propozicijama organizatora, prvi put u historiji BiH će na Mediteranskim igrama predstavljati i sportista s invaliditetom. Riječ je o plivaču Nerminu Memiću, a njegov trener bit će Amel Kapo.

Mediteranske igre bit će održane od 22. juna do 1. jula.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati:

ATLETIKA
Amel Tuka, Abedin Mujezinović (800 metara), Mesud Pezer, Hamza Alić (kugla), Dejan Mileusnić  (koplje), Rusmir Malkočević (400 metara prepone), treneri Elvir Krehmić i Mehmed Skender.

BOKS
Adem Fetahović (- 69 kg), Džemal Bošnjak (- 81 kg), Radenko Tomić (- 75 kg), Dašo Simeunović (+ 91 kg), Elvir Šendro (- 91 kg), Haris Mešanović (- 64 kg), Alen Rahimić (-56 kg), treneri Almedin Fetahović, Milenko Tomić, Enes Peštek i sudija Tina Poletan.

DIZANJE TEGOVA
Eldin Omerović (- 85 kg), Namik Omerović (trener), Nedim Mašić (sudija).

GIMNASTIKA
Sara Ažman, Azra Kadrić, Ajša Mujačić (ritmička gimnastika), Aida Hadžić (trener), Svitlana Tinjić (sudija).

JUDO
Miloš Mandić (- 100 kg), Aleksandra Samardžić (- 70 kg), Harun Sadiković (+ 100 kg), Petar Zadro (- 66 kg), Anđela Samardžić (- 63 kg), Željko Zadro (trener) i  sudija Vladimir Đokić.

KAJAK
Darko Savić (K1 500 m), Nikola Stanković (trener).

KARATE
Meris Muhović (- 84 kg), Ivona Ćavar (- 68 kg), Mirnesa Bektaš (+ 68 kg), Denis Muhović (trener), Nermin Babić (sudija).

PLIVANJE
Amina Kajtaz (100 metara leptir), Lamija Medošević (50m, 200m i 100m slobodno, 200 m mješovito), Nikola Bjelajac (100m free, 50m slobodno), Emina Pašukan (50m prsno, 200m prsno), Adi Mešetović (50m leptir, 100m leptir), Marko Kovačić (4 discipline), treneri Miodrag Čeko i Goran Grahovac.

PARAOLIMPIJSKI KOMITET BiH
Nermin Memić (sportista s invaliditetom), Amel Kapo (trener)

STONI TENIS
Emina Hadžiahmetović (singl/dubl), Snežana Marković (singl/dubl), Amela Mujezinović (trener), Saša Sarajlić (sudija).

STRELJAŠTVO
Tatjana Đekanović, Segmedina Bjelošević (zračna puška)

TAEKWONDO
Nedžad Husić (- 68 kg), Karlo Galić (- 80 kg), Haris Husić (trener), Belmir Berberović (sudija).

TENIS
Dea Herdželaš (singl/dubl), Nefisa Berberović (singl/dubl), Ivan Brkić, Adnan Maljević (treneri).

Žensku odbojkašku reprezentaciju čine 12 igračica, selektor, dva trenera, doktor, fizioterapeut, tim menadžer i sudija, a fudbal će predstavljati 18 igrača, selektor, tri trenera, ekonom, tim menadžer, doktor, fizioterapeut, sudija i pomoćni sudija.

U Taarragonu putuju i Siniša Kisić, predsjednik OKBiH i vođa mediteranske delegacije, te potpredsjednici OKBiH Izet Rađo i Marijan Kvesić.

Pogledajte http://fena.ba/video/1858

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19tk6-9T1cn0FbOCk5RbWvYG2s1A909OY?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Generacije vrhunskih sportista BiH razmijenile iskustva na Prvom forumu sportista OK BiH

Kurti: Mediteranske igre su najveći međunarodni događaj u povijesti Kosova

Predstavnici BiH u sjedećoj odbojci na pijesku otputovali na Mediteranske igre u Grčkoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu