Svijet     | 09.06.2018. 12:14 |

Afganistanski talibani proglasili trodnevno primirje tokom Bajrama

FENA Internet

KABUL, 9. juna (FENA) - Afganistanski  talibani danas  su proglasili trodnevno primirje s afganistanskom vojskom na kraju ramazana, i povodom ramazanskog Bajrama, što se događa prvi put nakon 2001. godine i dva dana nakon što je afganistanski predsjednik Ašraf Gani proglasio jednostrano primirje.

Talibani su ipak, u današnjem saopćenju, napomenuli da će se braniti u slučaju bilo kakvog napada, kao i da su strane snage isključene iz primirja i da će se talibanske operacije protiv njih nastaviti, prenosi AP.

Talibani dodaju da će nastaviti djelovanje protiv stranih "okupatorskih snaga" u zemlji te da će pružiti "žestok" otpor budu li napadnuti.

"Svi mudžahedini su dobili naredbu da prekinu ofanzive na afganistanske snage u prva tri dana ramazanskog Bajrama koji treba početi krajem iduće sedmice", navodi se u saopćenju.

U četvrtak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani, čije su mirovne ponude dosad ostajale bez odgovora, proglasio sedmodnevno  primirje s talibanima, što se vremenski poklapa sa krajem ramazana i Bajramom. Primirje treba početi, dodao je, "27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana ramazanskog Bajrama" koji treba početi krajem iduće sedmice, što znači da bi moglo biti na snazi od 12. do 19. juna.

Za sada nije jasno kada će početi talibanski prekid vatre, s obzirom na to da Bajram počinje kada se mjesec prvi put pojavi 29. ili 30. dana Ramazana, a mjesec se širom Afganistana pojavljuje u različito vrijeme, navodi Reuters.

Gani je i ranije pozivao na primirja s talibanima, ali je ovo bila prva bezuslovna ponuda otkako je izabran 2014. godine.

        

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Broj ubijenih u Gazi približava se 30.000, posrednici pokušavaju ugovoriti primirje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu